Muterende roos?!

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 25/05/2010 - 17:34
Mario-DW

Muterende roos?!

Hallo,

Zo'n, zes jaar geleden kocht ik een roos op stam, prachtige dieprode rozen, die heerlijk geurden. Twee jaar terug brak, de toen al, fragiele stam, die ik trouwens steeds al had moeten steunen, en besloot ik om hem dus gelijk met de grond te maken, had ook geen andere keuze. Trouwens vond ik het niet echt een probleem omdat deze onderaan toch steeds scheuten ging schieten die ik steeds moest wegknippen.

Vorig jaar had ik vele nieuwe takken en werd het dus een rozenstruikje, maar kreeg vorig jaar geen rozen. Dit jaar heb ik dus een mooie struik en kwamen er bloemknoppen op. Wat blijkt nu,... de eerste rozen zijn open en dit zijn helemaal andere rozen?! Inplaats van die grote typische bolvormige rozen, heb ik nu kleine roze roosjes, met een groot geel hart van meeldraden. Foto bijgevoegd. Dus de typische roosvorm is nu een geheel andere soort roos geworden, zelfs de kleur is anders.

Aangezien ik helemaal niet zo goed op de hoogte ben van wat rozen aangaat, vraag ik mij nu wel af hoe dit mogelijk is? Kan men daar mee knoeien misschien?

Groetjes

Muterende roos?!
di, 25/05/2010 - 18:34
stekjes

De roos met de donker rode bloemen is geënt op de stam. Dus de stam is altijd
een andere roos en die bloeit nu omdat je de stam afgezaagd hebt.
Voor onderstam wordt een sterkere roos gebruikt als de roos die bovenaan de
stam geënt is.

di, 25/05/2010 - 19:58
Mario-DW

Yvon,

Dank je voor de uitleg. Ik vrees dat ze toch de verkeerde soort kozen voor een andere soort erop te enten, want die stam was echt hééééééééél broos, en de rozen waren te zwaar waardoor telkens de takken afbraken. Ach goed, we gaan niet klagen, want we hebben toch nog mooie roosjes nu overgehouden! Nogmaals van harte dank voor je reactie!

di, 25/05/2010 - 21:59
birdwatcher

Heel goed mogelijk dat de stam ook weer op de onderstam geënt was,drie verschillende dus.

wo, 26/05/2010 - 12:47
1000islands

Feitelijk is de veredelde roos middels occulatie op de wilde onderstam aangebracht. Dat is een andere techniek dan enten. (Welke kniezoor maakt dat wat uit?) Het verhaal klopt verder wel.

De roos op de foto lijkt mij een rugosa soort. Het is meer gebruikelijk om stamrozen te occuleren op Pfanderstammen (een hondsroos varieteit). Ik kan me derhalve voorstellen dat de onderstam niet sterk is geweest.

U heeft dus nu een wilde roos in uw tuin. Op zich heeft u daarmee wel een gezonde roos met geurende bloemen.

wo, 26/05/2010 - 13:24
Mario-DW

Birdwatcher en 1000islands,

Hartelijk dank voor jullie reactie. En zo leer ik steeds weer bij. Nu, wat het roosboompje nog betrof is dat het eigenlijk in het geheel een sukkeltje was. Naast de broze stam, waren, zoals ik eerder al schreef, ook de bloemen te zwaar voor de eigen takken, wat ook weeral logisch is omdat die takken niet zo sterk uitgegroeid zijn op stam, zoals bij een roosstruik uiteraard.
Maar ook wanneer de roos eigenlijk ging bloeien waren de eerste en dus buitendste bloemblaadjes altijd al verrot. De bloemen(knoppen) konden moeilijk tegen vochtig staan en dat is in België, Nederland,... nou wel es een probleem met al die regen natuurlijk.

En dat het een wilde soort betrof 1000islands die ik nu overhield kan ik goed geloven! De struik schiet scheuten en takken in uiterst snel tempo, maar inderdaad niet sterk voor te dienen als een stam. Maar verder is hij wel mooi, want elke tak eindigd toch steeds met drie tot vier van deze bloemetjes en dat maakt het geheel wel erg mooi.

Groeten en nogmaals dank voor de reactie's

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag