nieuwe tuin vol onkruid

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 13/06/2005 - 15:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

nieuwe tuin vol onkruid

Ik heb een nieuwbouwwoning met een enorme tuin (meer dan 200m2). Door omstandigheden kan ik pas nu, na meer dan een maand, beginnen met de tuinaanleg. Helaas is mijn tuin inmiddels overwoekerd met onkruid, het staat inmiddels op bepaalde plekken zo hoog als mijn schouders.... HELP! Wat moet ik ermee doen, ik ben een tuin nitwit. Ik pluk nu elke dag hele stukken uit de grond, maar het groeit zo hard weer aan dat het een beetje water naar de zee dragen is. Ik heb graszaad gekocht en wil dit gaan zaaien als het onkruid weg is, maar volgens mij ben ik al veel te laat voor gras zaaien.
Mijn vragen zijn dus:
Hoe moet ik het onkruid laten verdwijnen? Bestaat er zoiets als onkruid verdelger waarmee ik het helemaal weg krijg, en zo ja waar koop ik dat het voordeligst?
Hoe pak ik het aan als het onkruid weg is?
Tips, opmerkingen, hulp... alles is welkom!

ma, 13/06/2005 - 18:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste tuin nitwit, moeilijk hè, al die problemen ineens! Ik zou in ieder geval consequent het onkruid eruit wieden. Wil je dit niet met de hand doen, dan is het leggen van zwart tuinbouwplastic een oplossing. Als er geen water en zonlicht tot de grond doordringt, sterft het onkruid vanzelf af. Nadat dit is gebeurd kun je het plastic verwijderen en de resten opruimen. Ik weet niet hoe groot je budget voor de tuin is bij je nieuwbouwhuis, maar ik raad je dringend aan eens wat boeken te gaan lezen uit de bieb die over het ontwerpen van een tuin gaan. Daar doe je volgens mij leuke ideeën op en leer je fouten te vermijden. Ook op internet, op de tuinpagina vindt je bedrijven die tuinen ontwerpen en kun je voorbeelden van ontwerpen downloaden. In ieder geval zal de grond vooraf moeten worden verbeterd en losgemaakt, zeker bij een nieuwbouwhuis. De bouwactiviteiten hebben de grond aangestampt waardoor er te weinig lucht in zit, en bovendien zijn er vaak bouwmaterialen gedumpt. Als het enigzins mogelijk is, zou ik er toch een professional bij halen om de basis te leggen. Verder is de situering van je huis belangrijk voor de beplanting van je tuin. Ligt je huis oost/west of noord/zuid? Ligt je huis open voor de wind of juist wat beschut? Hoeveel uren zon per dag zijn er in je voortuin en je achtertuin? Welk gedeelte van de tuin krijgt bijna helemaal geen zon? Kan de tuin beschut worden tegen de wind? Al deze dingen zijn van groot belang voor de beplanting van je tuin. Als je niet de juiste omstandigheden schept in je tuin, vallen de resultaten altijd tegen, met soms verlies van kostbare bomen e/o struiken tot gevolg. Dus..............bezint eer ge begint is hier van toepassing.
Een beetje moeite en overleg, wat zotg en aandacht geeft vaak prachtige resultaten. Dus......veel succes en plezier gewenst!

di, 14/06/2005 - 00:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik had net hetzelfde voor dus hier mijn raad.
Wanneer je nu de beste voorbereidingen neemt, ben je al half gewonnen.

hoog onkruid kan je best eerst machinaal verwijderen, met een bosmaaier misschien. Alles opruimen en naar een composteerbedrijf brengen. De grond even laten rusten, een week ofzo. Nadien met round-up besproeien. Dit kan je beter een aantal keer herhalen; met tussenpozen van een tweetal weken.
eventueel de grond omspitten voor het sproeien.
Wanneer dit klaar is, kan je met de voorbereidingen beginnen om gras te zaaien. Hou hierbij wel rekening dat je gras het beste zaait in de lente, maar in de maand september kan ook, maar dan moet je tijdens droge periode het gras nat houden, om beter in te wortelen.
Onkruid krijg je niet volledig weg, maar als je een dichte en goed verzorgde grasmat heb aangelegd, komt er weinig onkruid bij. Tussen de vaste planten kan je eventueel boomschors of cacaodoppen strooien. Cacaodoppen hebben de eigenschap om insecten op afstand te houden, maar dat heb ik van horen zeggen.

veel succes

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag