Iemand tips

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 13/06/2005 - 14:37
Shania

Iemand tips

Hoi allemaal,

ik ben sinds kort eindelijk zover dat ik in de slag kan in de tuin. Momenteel staat er alleen nog maar gras en enkele bloembollen. Nu zou ik graag een paar perkjes maken met vaste planten en met een vijvertje er in verwerkt.

Hebben jullie tips ivm vaste planten die ik zeker moet aanschaffen. Of de aanleg van een vijver? Ik ben nog maar een leek op vlak van tuinieren dus kan alle raad goed gebruiken.

Alvast bedankt!

wo, 15/06/2005 - 22:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zal je vertellen hoe ik begonnen ben. Je wandelt gewoon naar een tuincentrum en je koopt de planten die je mooit vind. Bij mij waren dat vooral lupines, hemerocalis en vingerhoedskruid. Viooltjes kon me ook bekoren, maar die heb ik resoluut uit mijn collectie verwijderd omdat deze veel wilde viooltjes voortbrengt. Astertjes heb ik me de laatste tijd ook aangeschaft, omdat deze in de late zomer/begin hersfst voor kleur zorgt.
Wanneer je na je bezoek de plantjes thuis hebt staan, dan sorteer je deze op grote, en je past ze mooi bij elkaar op de plek waar je ze wilt planten. Als dit je aan staat, kan je ze planten.
Als er op een etiket van een plant staat, dat je er 7 per m² nodig hebt, doe dit niet, want het plezier dat er aan tuinnieren is, is dat je ze zelf kan vermeerderen en alsdus je tuin kunt volplanten.
Het duurt dan misschien wel een jaar of drie voordat je voldoende planten hebt, maar dat had ik er voor over.

Wat de vijver betreft, stel ik voor om een voorgevormde vijver te plaatsen, Je kan deze in verschillende maten aanschaffen. De plaatsing van een folievijver of voorgevormde vijver verrijst wel vakmanschap om lekken te voorkomen.

Een goede encyclopedie lezen helpt ook wel. De atrium tuinecyclopedieën hebben we goed geholpen, wat de verzorging van planten betreft. Of aboneren op een tuinmagazine helpt je ook wel in de goede richting.

Veel succes nog.

ma, 20/06/2005 - 17:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je overweegt om een vijvertje in je tuin te doen, dan moet je met verschillende dingen rekening houden. De beste weg is om er een boekje over te kopen, maar als je zelf wilt avonturen, bedenk dan dat je hem eerst moet aanleggen voor je je tuin beplant hebt.
Je moet er een plekje voor uitkienen zodat je er aardig zicht op hebt vanaf het plekje waar je graag zit en er moet grond uitgegraven worden(die je niet weg moet doen, want grond is duur) Je kan met die grond de achtergrond van vijver ophogen. Een vijvertje voor een heuveltje met wat keien. Er zijn veel mogelijkheden die het tuinieren eindeloos leuk maken. Hou ook rekening met de zon. Het wil best ook wat zon, maar heeft een hekel aan alles wat uit bomen valt. Doe geen vissen, dat trekt katten aan, maar wacht tot de natuur het regelt, dan komen er vanzelf kikkers, padden en salamanders en op de tegenwoordige tuincentra vind je een apart gedeelte met vijver en oeverplanten. Je kan daar ook een kant en klare vijver kopen, maar wil je goedkoper en zelf de vorm eraan geven dan kan je worteldoek en vijverplastic kopen.
Mogelijkheden genoeg en er is geen fijnere hobby dan met je handen in de grond wroeten en met de tuin bezig te zijn.
Leven en laten leven. Veel plezier, Frans.

wo, 22/06/2005 - 13:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Thanks voor de tips!

Groetjes Shania

zo, 26/06/2005 - 23:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik hoorde laatst een mooie combinatie voor een gedeelte in je tuin.rosemarijn,lavendel en rozen gemengt in een perk.daar zou ik de hele middag kunnen zitten.een heerlijke geur hoek! of een tunnel van de vlinderstruik( buddleia davidii ´royal red´) waar allemaal vlinders rond dwarrelen.(zomaar een droom van mij)

ma, 27/06/2005 - 12:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

De rozen en de vlinderstruik staan ook al op mijn lijstje hoor, maar klinkt inderdaad een leuke combinatie!.

Dankjewel!

Groetjes Shania

Onderwerp gesloten