oleander

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 21/09/2006 - 12:41
Ladia

oleander

Hallo,
er zitten bruine 'korreltjes' aan de jonge scheuten van mijn oleander en de onderste bladeren zijn wittig en voelen stug aan. Aangezien ik hem bijna naar binnen ga halen zou ik het wel fijn vinden als hij luisvrij is, ik neem tenminste aan dat het luis is. Wat kan ik hieraan doen?
Groet
Diana

do, 21/09/2006 - 19:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Eerder denk ik aan spint. Luis zou duidelijk zichtbaar zijn op de jonge scheuten. een bespuiting met een geeigend middel tegen spint is te proberen. Raak daarbij ook vooral de onderkant van het blad. Overigens zou ik de oleander nog niet binnenhalen. De temperatuur is nog hoog genoeg om hem zelfs te laten bloeien.

do, 21/09/2006 - 23:15
hanninkj

Spint is witte aanslag op de plant en het lijkt wel of het in het blad zit. Moeilijk te bestrijden en alleen mogelijk bij het eerste begin van de aantasting. Als het erg is, is het beter om de plant tot 10-20 cm terugsnoeien. Zet een Oleander op een luchtige plaats buiten en nu is het veel te vroeg om hem binnen te zetten.

do, 21/09/2006 - 23:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hanninkj: ben je wellicht in de war met meeldauw? Spint zijn kleine roodbruine mijten. Bij ernstigere vormen van aantasting kunnen deze ook webben maken, eerst over de aangetaste bladeren zelf dan zelfs van blad tot blad. Snoeien helpt niet tegen spint, alleen een speciaal anti-spint middel en verhogen van de luchtvochtigheid ter voorkoming van een nieuwe aanslag. Meeldauw daarentegen is een schimmelaantasting in het blad waarvan de witte aanslag de vrauchtlichaampjes vormen. Deze zijn inderdaad moeilijk te verwijderen en te bestrijden anders dan door aangetaste delen weg te knippen.

Ruud

do, 21/09/2006 - 23:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Diana: is het mogelijk een foto te plaatsten van beide fenomenen?

Ruud

vr, 22/09/2006 - 11:13
DIANA

Hallo,
Bedankt voor alle reacties. Ik was trouwens niet van plan om hem deze week al binnen te halen maar als het te koud wordt. Een foto sturen lukt op de één of andere manier niet.
Groet
Diana

za, 23/09/2006 - 12:27
anoniem (anoniem geplaatst)

Wanneer de planten van de leden van de vereniging in de winter weer in de kas gaan dan zijn verschillende oleanders wit van de spint. De leden hebben de keuze of afknippen of de plant weer mee terug nemen. Ik heb zo heel wat planten gezien en juist de Oleander is hier heel gevoelig voor als hij verkeerd staat. Ik weet echt het verschil tussen meeldauw en spint wel.

za, 23/09/2006 - 15:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Indien je doelt op een witte laag die echt op het blad zit en er niet af gaat is dit niet primair een spint-aantasting. Spint vormt weliswaar witte webben maar die zitten niet erg vast aan het blad. Zie b.v. foto van Bonenmijt op Papika. Indien er wel een echte witte laag op het blad vormt (zeker als dit de bovenzijde is) die moeilijk of niet te verdwijderen is dan heb je veeleer te maken met een Meeldauw of verwante aantasting. Door Spint geinfecteerde bladen zijn zeer gevoelig voor schimmel en virus infecties ten gevolge van de vele wondjes die de Spint maakt.

Ruud

oleander
za, 23/09/2006 - 18:05
DIANA

Hoi,
Nee zo erg zien mijn bladeren er niet uit. Bovenop de nieuwe scheuten zitten zwarte kleine beestjes, die korreltjes worden of neerleggen? Zie nu ook een rups op de plant, maar die zijn toch niet schadelijk? Ik zit eraan te denken om de scheuten te snoeien.
In ieder geval weer bedankt voor de reacties.
Groet
Diana

zo, 24/09/2006 - 21:32
hanninkj

Dit is een Oleanderblad met spint.

oleander
di, 26/09/2006 - 16:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Spint kan je behandelen met Masai en schild- of dopluizen met Confidor, beide producten van Bayer.
Reden hiervan is dikwijls te warme overwintering. Veel beter is de plant buiten te laten en naar het weerbericht te luisteren wanneer er echt vorst komt, zodat je dan maatregelen kan nemen.
Op die manier hou ik de mijne reeds 20 jaar.

vrgr

di, 26/09/2006 - 21:36
hanninkj

Ook in de zomer kun je zonder problemen spint krijgen wanneer de plant niet voldoende frisse lucht krijgt en spint is echt niet eenvoudig te bestrijden. Eigen ervaring en tijdens een lezing van Bayer gehoord. Met veel doorzettingsvermogen is het mogelijk.

di, 26/09/2006 - 23:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zoals je zegt met veel doorzettingsvermogen. Sedert vorig jaar gebruik ik Masai 2 x per jaar en ik heb zeer goede resultaten.
Daarvoor gebruikte ik Provado en/of plantpin maar ben hiermee gestopt vanwege te duur, ik heb namelijk nogal wat oleanders.

Ook in de zomer kunnen ze het inderdaad krijgen, eens een periode te droog staan bv. en ze hebben ervan.

vrgr

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag