Onkruid in nieuw gazon

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 19/09/2016 - 11:41
Aussicat

Onkruid in nieuw gazon

Hallo,
In maart zaaiden wij een nieuw grasveld (met schaduwgras). Het gras staat heel mooi, maar er zit wel vrij veel onkruid in. Wanneer mogen we voor 't eerst sproeien tegen dat onkruid in het gras? Met welk product (liefst zo milieuvriendelijk mogelijk) en waar vind ik dat product dan? Best eerst het gras/onkruid lang laten worden? En moet ik daarna ook mesten/kalk gooien? Alvast hartelijk dank voor alle tips

ma, 19/09/2016 - 15:49
bruleham

Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen bestaan niet.Ze brengen namelijk allemaal aan een of meerdere organismen ( dodelijke ) schade toe.Wilt U er toch gebruiken, kies dan voor een snel afbreekbaar middel. Of U moet bekalken hangt af van de zuurgraad van Uw grond.Deze is te meten met een pH-meter.Die zijn te koop bij vrijwel elk tuinbedrijf.Laat het onkruid niet te lang worden.Er zijn verschillende onkruiden die ondergrondse uitlopers maken ( zevenblad,pijnengras o.a.)Om deze vorming te voorkomen is tijdig wieden belangrijk.Het gras op zo`n 3 cm hoogte houden.Een lichte mestgift op het eind van de zomer zou ik wel doen.

ma, 19/09/2016 - 16:05
de haan

Niet spuiten tegen onkruid. Haal het met de hand weg. Is het milieuvriendelijkste. Bij kalk strooien eerst meten of het nodig is. Bemesten volgend jaar in het voorjaar.

ma, 19/09/2016 - 16:56
Aussicat

Hartelijk bedankt voor de tips! Ik heb echt al vele uren op mijn knieën handmatig zitten wieden, maar een aantal dingen (fijne klaver, paardebloem, kruipende boterbloem enz), krijg ik echt niet verwijderd met wortel en al (zonder het gazon naar de vaantjes te helpen). Het vorige gazon was volledig overgenomen door onkruid en ik wil er nu echt op tijd bij zijn. Het onkruid wat er nu groeit is immers toch van zaden die nog in de grond zaten? Ik denk dat als ik nu één keer sproei (nu het gazon verder goed dik staat) het achteraf juist veel minder behandeling hoeft? Hebben jullie een vb van een snel afbrekend sproeimiddel en waar ik het kan kopen?

ma, 19/09/2016 - 18:23
bruleham

Als je toch een bestrijdingsmiddel wil gebruiken,vraag dan bij een tuincentrum om een selectief middel dat alleen tegen tweezaadlobbigen werkt.Gebruik je een algemeen bestrijdingsmiddel, dan gaat ook je gras er aan.

ma, 19/09/2016 - 18:48
lousje

Mogelijk heb je de grond niet goed voorbereid voordat je nieuw inzaaide.Ook waait er natuurlijk altijd ongewenst zaad op een pas omgespit veld. Kijk eens op de site van Ecostyle.Die beweren dat hun middelen milieuvriendelijk zijn, ik heb er geen ervaring mee want ik vind bloemetjes in een grasveld wel leuk en als je regelmatig maait blijft er van de meeste ongewenste bijproducten weinig over, behalve madeliefjes en paardenbloemen

ma, 19/09/2016 - 18:58
Aussicat

Dat klopt, de grond was niet goed voorbereid. Mijn echtgenoot had toen gesproeid om het gras stuk te maken maar was nogal nonchalant te werk gegaan... Hartelijk dank allebei, ik zoek naar de voorgestelde producten!

ma, 19/09/2016 - 19:01
daucus

Het eerste jaar hou je sowieso veel onkruid in het gazon. Bemesten met organische mest en blijven maaien. Zorgen dat in de groeiperiode het gras goed kan groeien. Uiteindelijk verdwijnt het onkruid omdat het gras te dicht wordt. Geen middeltjes gebruiken. Er zit al genoeg trammelant in de grond.

ma, 19/09/2016 - 21:15
Aussicat

ok ik wil het nog wel even aankijken vooraleer tot actie over te gaan. En zal in november misschien een beetje organische meststof geven?
Door het droge weer heeft er zich op sommige plaatsen ook wel een beetje een verdroogde stroachtige ondergrond gevormd. Zal ik verticuleren, eventueel indien het wat vochtiger wordt? Hoe vaak moet dat trouwens best gebeuren? Twee keer per jaar in voor en najaar?

di, 20/09/2016 - 00:11
daucus

In november organische mest strooien is prima. Verticuteren kun je nu ook doen, maar wacht eerst tot erwat meer regen wordt verwacht. Na het verticuteren kun je kale plekken bij zaaien.Krijg je veel mos in de winter dan kun je nog eens verticuteren in het voorjaar. Normaal is 1 keer in het jaar voldoende.

di, 20/09/2016 - 11:18
Aussicat

Doe ik! Super bedankt voor alle goeie tips!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag