Opletten bij planten kopen

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 21/03/2010 - 00:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Opletten bij planten kopen

Goeieavond,

Ik wil graag wat planten kopen voor mijn tuin, zijn er nodig dingen belangerijk om opteletten bijvoorbeeld de wortels?

bedankt groetjes van Lenny

zo, 21/03/2010 - 01:00
Hendrik Jan

Kijk gewoon of de planten er gezond uitzien en koop niet zomaar mooie planten, maar koop planten die bij elkaar passen.
Kijk of planten in de zon kunnen staan of dat ze misschien schaduw nodig hebben, dus weet hoe de situatie van je tuin is.
Kijk als je een standaard tuintje hebt, hoe lang de bloeitijd is. Beter die mooi zijn en een maand of maanden bloeit dan veel planten die misschien spectaculair bloeien maar dan wel maar bijv. een week.

ma, 22/03/2010 - 10:28
anoniem (anoniem geplaatst)

Pas een beetje op voor planten die deze winter in een kas zijn geteeld en die nu al in volle bloei staan:
dat doen kwekers om mensen te verleiden maar die planten kunnen maar slecht overleven vanuit de kas in de volle grond als het nog zo vroeg in het seizoen is.
Hier in Groningen is volgende week een hele grote plantenmarkt in het stadscentrum. Die markt staat vol met planten die in wezen nog helemaal niet zonder beschutting naar buiten kunnen en ik denk dat de helft het gewoon niet gaat overleven...
Probeer stekken van andere tuinliefhebbers te krijgen, in dit seizoen hebben mensen vaak veel over omdat ze weer met de tuin bezig zijn en vaak oude planten verplaatsen of delen.
Maar pas dan weer op WAT je krijgt. Romke vd Kaa heeft in een van zijn boeken een mooie opmerking daarover...als je onverwacht grote planten van iemand krijgt dan zijn dat waarschijnlijk vreselijke woekeraars!
Succes!

di, 23/03/2010 - 08:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

zo heb ik in mijn tuin de hortensia's op de zonnigste plaats geplant, het staat wel mooi, behalve in de zomer, een beetje zon en alles hangt slap

(hortensia/hydrangeainfo-icon is een schaduwliefhebber voor op natte plaatsen, wist ik veel, ik had nog nooit een tuin gehad :D, het is inderdaad wel een super makkelijke plant, maar dan moet hij wel op de goede plek gezet worden, dat geldt voor elke plant.)

di, 23/03/2010 - 08:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

ook leuk is het om zelf planten uit zaad op te kweken, dan koop je het zaad bij een andere tuinliefhebber, vaak voor 50 cent per zakje, en dan kun je voordat je het koopt eerst even googlen naar de plantnaam. als het een woekeraar is oid dan kom je er zo vanzelf achter.

Vraag vrienden met een tuin om stekjes en scheuten, of vraag of je zelf stekken mag nemen (bijv vlinderstruik of lavendel, deze stekken makkelijk en hebben geen stekpoeder nodig)

di, 23/03/2010 - 10:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hendrik jan schrijft hierover: Kijk gewoon of de planten er gezond uitzien en koop niet zomaar planten maar planten die bij elkaar passen. Ik proef hieruit zijn ruime vakkennis, maar besef ook dat de doorsnee mens die niet heeft. Want 'bij elkaar passen' is een ruim begrip.
Je kan planten kiezen om de bloeitijd of om de kleur van de bloemen, maar ook om de kleur of de vorm van het blad of de vorm van de gehele plant En verder zijn standplaats zon of schaduw en grondsoort en winterhardheid belangrijk.
En hoe groot worden planten en hebben ze steun nodig.
Gelukkig is er bij de meeste planten op het tuincentrum wel een kaartje waarop je het een en ander kan lezen.
De vraagsteller wil weten waar je op moet letten. Bijvoorbeeld de wordtels.
Ja. de wortels.
Ik schrik vaak als ik mijn gekochte planten uit de potten heb gewurmd van de keiharde wortelkluit waar geen kruimeltje grond meer aan zit. Toch laat ik die kluit zoals hij is, maar zet zoals ze aangeven de planten wel een poosje in water en plant ze dan in een ruim plantgat en geef na het planten nogmaals water rondom en het verbaast mij steeds weer dat ze het allemaal goed doen.
Frans.

di, 23/03/2010 - 14:24
tuintje60

Ik schrik vaak in tuincentra van de miserabele manier waarop ze de planten hebben staan:
vaak te nat of juist te droog en inderdaad ook vaak zowat uit hun potten barstend maar het meest schrik ik soms van de prijzen...
Vorig jaar verkocht een tuincentrum hier een middelgrote pot Vrouwenmantel voor 8,95!
Ik ben nog van de oude stempel en bedenk me dan dat dat zowat 20 gulden is!
En dat ik op jaarbasis wel 50 zaailingen Vrouwenmantel op de composthoop gooi...

di, 23/03/2010 - 17:47
Hendrik Jan

Ja het is echt waanzinnig bijna 20 gulden voor een vrouwenmantel, vroeger kocht je een pantalonvoor 70 gulden bij C&A.

di, 23/03/2010 - 18:04
mun

Een goede raad: niet naar een tuincentrum gaan, maar naar een kweker. Betere planten, lagere prijzen en verstand van zaken.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag