PH Graad

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 22/08/2006 - 18:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

PH Graad

Hallo,

Ik heb begrepen dat de PH waarde van grond tussen de 0-14 kan ligeen en dat de meeste planten het neutraal (tussen de 6-8) goed naar hun zin hebben. Onder 6 en boven 8 zijn extremen zoals rhodos, azaleas etc.

Nu wordt er wel haast altijd gezegd dat een plant een humusrijke grond nodig heeft. Die kun je dan weer maken door turf toe te voegen (of bladeren te laten liggen of beendermeel te strooien).

Ik begrijp het niet helemaal. Ik dacht dat turf ervoor zorgde dat de grond zuurder werd.

Daarnaast is het me niet duidelijk of ik de 2 verschillende typen planten (zuurminnend en niet) door elkaar kan zetten door verschillende grond te gebruiken. Gaat dat met neerslag / grondwater niet door elkaar heen lopen?

Simpele vragen waarschijnlijk, maar ik wil graag wat leren ;).

Alvast bedankt weer.

di, 22/08/2006 - 21:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Turf door de grond mengen voegt niets toe en is dus onnodig .Turf bevat geen voeding en houdt geen vocht vast.
Voor grondverbetering is het beter om compost te gebruiken, goede compost is ph neutraal.Hetzelfde behoort het geval te zijn met bladaarde.Dat is ook de reden dat je beter geen eikenblad gebruikt op de composthoop. Bij het maken van compost gooit men ook af en toe een handje kalk erbij.
Beendermeel is een fosfaathoudende meststof.Naast compost geeft men meestal koemestkorrels als stikstofmest.Als je meer over deze materie wilt weten, er is voldoende over te vinden als je even googelt, bv:
https://tinyurl.com/y245u6bn
Het is altijd verstandig om bij het aankopen van planten en het inrichten van een tuin rekening te houden met de ph van de grond.Dus niet én kalkminnende én zuurminnende planten in je tuin willen hebben.Dat blijft een gevecht.Maar als je beslist een enkele kalkminnende plant in zure grond wilt zetten dan moet je die bepaalde plant jaarlijks wat kalk geven.

di, 22/08/2006 - 22:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank u zeer voor de uitgebreide reactie en de handige link. Turf(molm) schijnt toch wel een verzurende werking te hebben. dat staat althans in de info van het linkje. Ik neutraliseer de boel wel kalk (op de rhodoos en azaleas na dan).

Onderwerp gesloten