Pinus met witte wortels

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 28/05/2015 - 14:51
Annica

Pinus met witte wortels

Ik heb in april een pinusinfo-icon mugo mughus gekocht, een soort dennestruikje dus. Hij stond aanvankelijk op een tochtige plek met rukwinden, de kweker had hem in een heel lichtgewicht natuurlijk substraat gezet. Als je hem water gaf liep dat er onmiddellijk doorheen en beneden er weer uit.
Daarom wou ik hem ruimer verpotten in gewone potgrond, maar toen ik hem uit de pot haalde bleek de kluit en de binnenkant van de pot helemaal wit; ik dacht schimmel? Nog nooit eerder gezien; witte wortels.
Toen ik hem nader bekeek bleken ook de kaarsen waar de naalden uit moeten komen wit maar na wat plaatjes googlen bleek dat zo te horen. Wel erg verwarrend. Het is een soort wit fluweel.
Maar goed: mijn vraag is of ik deze plant in zijn nieuwe grote pot net als andere planten water kan geven tot het eronder uitkomt. Heeft hij speciale wensen? Water onderop geven?
Hij staat inmiddels op een zonniger, maar ook winderige plek op het westen. Bijna alle kaarsen hebben nu naaldjes maar erg vlug gaat het niet.
Het is een mooie plant en ik wou hem toch nog een seizoen houden als het kan.

do, 28/05/2015 - 15:23
GreenConnection

Waarom moet alles vlug gaan? Het is mei en alles is pas bezig uit te lopen. Vaak merk je na een regenbui het verschil in groei. Watergeven is in pot onontbeerlijk. Dat het teveel er uit loopt is niet erg, als de kluit maar voldoende heeft opgenomen.

do, 28/05/2015 - 18:49
WiPe

Het zou veel erger zijn wanneer het overtollige water niet zou weg kunnen. Als de plant met zijn wortels in het water blijft staan verstikken de wortels en kan de plant afsterven.

do, 28/05/2015 - 19:20
fuchsia

Pinusinfo-icon mugo mughus is gewoon van de kleinere types, dus de groei is wat traag, rustig afwachten dus.

za, 30/05/2015 - 01:24
Annica

Bedankt voor de reacties. Hij groeit nu inderdaad vlugger door nu hij in de zon staat maar toch begrijp ik de witte wortels niet. Misschien beschimmeld substraat of misschien witte haartjes op de wortels tegen de kou?
Ik had even met een vergrootglas moeten kijken maar nu kan het niet meer.

za, 30/05/2015 - 07:35
tuinprins

Die schimmels op de wortels bij Pinusinfo-icon in een pot is volkomen normaal. Is een natuurlijke schimmel die leeft in symbiose met Pinus wortels. Meer planten hebben dit als ze in een pot worden gekweekt o.a. inlandse eik (Quercusinfo-icon robur).
Mooi voorbeeld van een afbeelding van deze natuurlijke schimmel:
https://tinyurl.com/y4u5qanf
Gegroet, de tuinprins

za, 30/05/2015 - 17:57
Annica

Dank u Tuinprins. Zo zag het er inderdaad uit.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag