schoffelen

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 19/03/2005 - 16:50
nadezja

schoffelen

Hoe vaak schoffelt men over het algemeen de tuin in een seizoen.
Ik deed het zelf altijd iedere week, maar het onkruid komt eigenlijk des te harder weer terug. Maar ik vind het wat netter staan.

za, 19/03/2005 - 18:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Eigenlijk tel ik dat niet zo. Maar jij schoffelt wel heel veel. In mijn tuin is er bijna geen stukje aarde meer te zien. Probeer eens bodembedekkers te planten. Daar waar dan nodig is, haal je weer wat weg. Maar het houd vrij veel het onkruid tegen. Dit scheelt je veel schoffel werk. Succes.

za, 19/03/2005 - 20:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Om onkruid weg te houden moet je veel schoffelen. Vooral bij zaadonkruid geldt: schoffel als je nog geen onkruid ziet. Je moet proberen het zaad, als het net gekiemd is los te maken. Beter is nog om te zorgen, dat het onkruid geen zaad maakt. Dan kan het ook niet kiemen.

za, 19/03/2005 - 22:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Schoffelen heeft meer functies dan alleen onkruid bestrijden. Doordat de bovenlaag van de grond na het schoffelen los en rul is, breekt het de val van regenwater waardoor dit gemakkelijk kan wegzakken in de aarde. Er ontstaan dus geen plassen en gootjes. Verder voorkomt het scheuren van de grond wanneer het een tijd droog is. Dit is heel belangrijk tegen uitdroging van de grond. Zelfs in heel droge periodes kan de geschoffelde grond lang vochtig blijven. Het hangt ook wel van de grondsoort af. Klei droogt veel minder snel uit dan bijvoorbeeld zandgrond. Als er scheuren in de grond zitten loopt het regenwater daardoor weg richting grondwater, zonder eerst alle grondlagen te doordringen. Ook verzorgt het schoffelen de aarde. Als je de bovenste grondlaag ziet als de huid van de aarde, kan je het schoffelen vergelijken met een heilzame massage.
Vooral in een moestuin is het schoffelen belangrijk, want daar is de grond meestal niet helemaal bedekt. In de siertuin is het wel een optie, zoals Jolande ook aangeeft, om met bodembedekkers te werken.

di, 22/03/2005 - 12:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Goed ik ben wat wijzer. Dat er nog veel grond tussen mijn planten is, en nog geen beplanting komt omdat ik met stekjes begonnen ben. En wat de opkomst van het onkruid betrefd ik denk dat het op een of andere manier aan komt waaien want in principe haal ik dat altijd weg op het moment dat het opkomt. en wat de laatste aangeeft voor de beluchting van de grond is het sowieso goed. dat wist ik eigenlijk al. Ik wilde eigenlijk alleen maar weten hoevaak je gemiddeld in een seizoen hoort te schoffelen, maar ik geloof nu dat het voor de een meer is dan voor de ander.
in ieder geval bedankt.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag