Sedums die uiteen vallen.

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 30/09/2010 - 23:03
June

Sedums die uiteen vallen.

Onze (gewone) tuinsedums vallen ieder jaar uiteen als ze gaan bloeien. Wie weet hoe dit komt. Wij hebben geprobeerd de planten dieper te zetten maar dat is de oplossing niet. Opbinden ziet er eigenlijk niet uit. Moeten de planten om de paar jaar misschien gesplitst en vernieuwd worden? Wie kent de oplossing ?
June

do, 30/09/2010 - 23:26
peterplant

Jouw Sedums hebben het te goed. Van nature groeien ze op arme, droge grond in de volle zon. Daar blijven ze mooi compact. Staan ze iets te rijk of op goed watervasthoudende grond of iets te weinig in de zon, dan groeien de planten te lang en te slap en vallen ze uit elkaar.
Opnieuw planten en veel brekerzand en/of fijn split onder de plant gooien of de plant elk jaar in de lente uit de grond halen en gewoon weer opnieuw planten ( door de wortelbeschadiging blijft de plant wat compacter)of de toppen van de plant eruit halen als de scheuten in de lente ongeveer 10 cm hoog zijn, zijn manieren om het probleem te verkleinen of te voorkomen.

do, 30/09/2010 - 23:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dieper planten verergert het probleem alleen maar. De planten houden niet van vocht.
Een oplossing is, het laten groeien van minder zware schermen. Dat kun je bereiken door de scheuten in het voorjaar tijdens de groei te toppen. De stengels vertakken dan en zullen kleinere bloemschermen vormen, die minder snel omvallen.

do, 30/09/2010 - 23:33
Annis

Dit is inderdaad ieder jaar weer een probleem. Zelf snoei ik ze begin mei kort en komen zo iets later in bloei maar wel niet zo hoog.
Er zijn ook mensen die de plant even opluchten met een spitvork en weer laten zakken. Je kunt ook een deel van de plant snoeien zodat de stelen twee lengtes hebben en elkaar steunen.

Ann

do, 30/09/2010 - 23:36
lousje

Er zijn een paar methoden die allemaal een goed resultaat geven:

1. zet, als de sedums beginnen uit te lopen, een riek onder de sedumpol en kneus de wortels flink.
2. slordige methode: trek een paar klompen aan en plet de sedumpollen flink als ze zo'n 10-15 cm hoog zijn
3. knip de sedums eind april-begin mei flink in .De afgeknipte stukken kun je weer in de grond steken of in potten planten...handig, die sedumpotten, je kunt ze als terrasdecoratie gebruiken of er gaten in de border mee opvullen.Vaak bloeien de stekken ook nog eerder dan de moederpol

vr, 01/10/2010 - 00:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mag ik protesteren tegen methode 2! Een rechtgeaarde plantenliefhebber gaat niet zo slordig om met z'n planten; is daarom geen methode.

vr, 01/10/2010 - 20:45
bespaaropuwtuin

Het is belangrijk om de juiste plant op de juiste plek te kiezen! Als aanvulling op wat hiervoor al is
gezegd, de Seduminfo-icon 'Matrona' of Sedum 'Herbstfreude' vallen veel minder snel uit elkaar.

Sedums die uiteen vallen.
vr, 01/10/2010 - 18:58
mun

Ik heb zowel 'Herbstfreude' als 'Matrona' in mijn tuin. Maar als je geen maatregelen treft zoals hierboven vermeld wordt, vallen ook die uit elkaar.

zo, 10/10/2010 - 22:06
anne moon

mijn sedums in de tuin vallen ook ieder jaar om.
gigantische shermen en lange stelen + vochtige grond zijn de oorzaak;
enkele jaren geleden (deed ik eigenlijk als test) plante ik in een verhoogde ingegraven bak enkele planten. er wou er niets groeien.
in de zomer is het net een woestijn.
de grond is er zeer droog.resultaat; zeer korte stevige stengels

in mijn tuin stek ik elk jaar de uitgeschoten planten.
dit helpt al een deel.

gr

Sedums die uiteen vallen.
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag