Snoeien Oleander?

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 19/09/2009 - 23:08
Reco

Snoeien Oleander?

Hallo, heb sinds twee jaar, twee grote Oleanders in grote potten staan.
Eentje gaat keurig recht omhoog en de ander groeit nog harder maar meer in de breedte.
Om een voorbeeld te geven, hij is nu ongeveer 180 cm hoog en ruim 200cm breed.
Nu is mijn vraag, wanneer is de beste tijd om een Oleander te snoeien?
Doe ik het nog voor de winter zodat hij straks binnen minder ruimte inneemt, snoei je een Oleander helemaal niet, of doe je het juist in het voorjaar, zodat hij gelijk weer kan beginnen met uitlopen.
En zo ja, op wat voor hoogte vanaf de aarde snoei ik hem terug.
Hoor het graag. Overigens staan beide Oleanders nog volop in bloei.
Groet Rene

zo, 20/09/2009 - 00:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je Oleander onverwarmd maar vorstvrij overwintert, kun je deze het beste nu snoeien. De ruimtewinst is evident en de knopontwikkeling voor het komende voorjaar kan alvast op gang komen. Worden de planten warmer overwinterd, dan zou ik wachten met snoeien tot februari, omdat de planten anders misschien te vroeg uitlopen met spigtige scheuten. Bij drastische snoei moet je erop rekenen, dat de bloei volgend seizoen tegenvalt. Het resultaat van af en toe flink terugsnoeien is wel, dat je op termijn een steviger plant krijgt.
Terugsnoeien doe je door een stevig gestel van stam en ingekorte zijtakken over te houden. De oleander loopt zelfs nog van het oude hout uit. het is dus een kwestie van smaak hoe ver je de plant terugsnoeit. Reken er wel op dat door het nieuwe schot pas bij een lengte van 30 à 40 cm bloeit.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag