Stam op spanning met boomband?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 20/03/2014 - 21:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Stam op spanning met boomband?

Beste forumleden,

afgelopen najaar heb ik een aantal jonge bomen geplant ( ~4 à 5 meter hoog, ~8cm diameter ). Op advies van de boomkweker heb ik toen slechts 1 boompaal gebruikt en vastgemaakt op kniehoogte. Twee van hen - een moeraseik en een amberboom/liquidambarinfo-icon - hebben echter een behoorlijk kromme stam en groeien ook te scheef in die richting. Ik heb beiden nu toch voorzien van 3 boompalen & heb de stammen mooi recht 'getrokken' met boomband op 2 hoogtes.
Dit plaatst beide stammen wel onder spanning - ik vroeg me af of dit wel OK is en die stammen zich daar uberhaupt gaan aan aanpassen of of dit zinloos is? Ik ben sowieso van plan om de boomband op bepaalde tijstippen te controleren en eventueel licht aan te passen om schade aan de bast te vermijden.

Alvast bedankt voor jullie advies!

vr, 21/03/2014 - 07:35
tuinprins

Je kunt die stammen LICHT op spanning zetten en na 2 maanden weer wat meer. Een boom heeft tijd nodig om zich aan de nieuwe 'spanningssituatie' aan te passen. De stammen kun je zo geleidelijk recht trekken. Bij sommige bomen gaat dit gemakkelijker dan bij andere. Bij bomen waarvan het jonge hout relatief buigzaam is (liquidambarinfo-icon)gaat dit eenvoudiger dan bij bomen met 'stug' hout. Boomband niet te snel verwijderen.

Gegroet, de tuinprins

vr, 21/03/2014 - 12:24
birdwatcher

Moeraseik heeft altijd een kromme top,deze richt zich van zelf op

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag