stokroos

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 29/06/2004 - 00:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

stokroos

Help, de stokrozen in mijn tuin groeien niet. Ik heb een aantal - deels gezaaid en deels geplante stekken - in mijn tuin staan maar schieten, ho maar! De tuin is op het (noord-)westen en de stokrozen staan in de (halfschaduw-)/zon. Niet te schaduwrijk, niet te zonnig zou je zeggen.... Wie weet hoe ik ze aan het groeien krijg?

di, 29/06/2004 - 00:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

heb je een of tweejarige stokrozen erin gezet?
Ik moet wel zeggen dat ik zaadjes had gezaaid van eenjarige stokrozen, maar die heb ik te laat in de tuin gezet en deze hebben de eerste weken ook nog in de schaduw gestaan. de hoogste die ik nu heb is 30 cm en de laagste ongeveer 15 cm.
ik denk dat de schaduw het is wat de boosdoener is want deze hebben toch de hele dag zon nodig. lukt het niet volgend jaar beter.

di, 29/06/2004 - 09:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

stokrozen hbben volle zon nodig, de mooiste stokrozen die ik al heb zien staan , stonden zelfs tegen een muur geplant in volle zon

wo, 30/06/2004 - 22:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

De stokrozen die ik geplant heb, zijn volgens mij van een 'vaste' soort (in ieder geval géén eenjarigen). Ze houden niet van verplaatsen maar noodgedwongen heb ik ze verhuisd omdat ze eerst op een vollezonplaats stonden waar ze zich helemáál niet thuisvoelden. Vreemde eend in de bijt! Het lijkt erop dat ze het nu iets beter doen, maar van harte....nee jammergenoeg. Ondanks het spuiten met heermoes ter bevordering van de weerstand etc.

wo, 30/06/2004 - 22:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

De stokrozen die ik geplant heb, zijn volgens mij van een 'vaste' soort (in ieder geval geen éénjarigen). Ze houden niet van verplaatsen, maar noodgedwongen heb ik ze verhuisd omdat ze eerst op een vollezonplaats stonden waar ze zich helemáál niet thuis voelden. Vreemde eend in de bijt?! Het lijkt erop dat ze het nu iets beter doen, maar van harte....nee jammergenoeg.

do, 01/07/2004 - 03:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wanneer heb je ze geplaatst op de plek waarop ze nu staan?
Stokrozen moeten zgn. settelen. Als je ze plant als klein plantje in de volle grond dan doen ze het eerste jaar voor het oog weinig.
En, dat is mijn ervaring, het maakt niet uit of ze in de volle zon of half schaduw staan. Een beetje bloei doen ze pas het daaropvolgende jaar. En in de halfschaduw kan het nog een jaar langer duren. Ik had ze in de meer dan half schaduw geplant. Dacht dat het nooit wat zou worden en al andere planten de plek toebedeeld. Maar het tweede jaar gingen ze ineens als een speer. En op de zonnige plek deden ze na 1 jaar al iets, maar het tweede jaar werd het een feest! Aandachtspunt is de bestrijding van de luizen e.d. op het moment dat er enkel veel grote bladeren gevormd worden, die zijn een voorwaarde voor de uiteindelijke ontwikkeling van knoppen. Erg luisgevoelig. Zgn. weerstandspray helpt in het begin, anti-luis spray ook (Kan je zelf op bio basis makkelijk maken) Maar ook regelmatig afsproeien met de tuinslang doet al wat tegen de vraat. Heb je voor elkaar dat de bladgroei redelijk is dan volgen de knoppen vanzelf. Ook in half-schaduw. Stokrozen houden van een zanderige grond, niet te rijk. En stokrozen willen graag hun rug gedekt hebben, dus niet vrij in open ruimte maar voor een muur, heg, andere hoge plant. Ik neem elk jaar na de bloei de zaaddozen en gebruik de zaadjes daaruit voor nieuwe plantjes.

vr, 02/07/2004 - 14:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Stokrozen zijn zgn. tweejarigen. Na de bloei zaaien ze zich uit en met een beetje geluk komen daar dezelfde zomer nog kleine plantjes van die het volgende jaar bloeien. Soms komen die kleine plantjes pas de volgende zomer en die bloeien dan vaak pas het jaar daarop. De planten die dit jaar geen bloemen geven lijken dan stil te staan en nauwelijks te groeien. Rustig laten staan, volgend jaar komt het goed. Stokrozen stellen weinig eisen aan de grond en doen het op wat schrale grond vaak het beste. Houden wel van lekker veel zon. Het blad is wel gevoelig voor ziekten en worden dan lelijk. Echt veel is hier niet aan te doen een dikke mulchlaag kan maar zelf zet ik aan de voet lage planten zodat die kale onderkanten niet opvallen.

Onderwerp gesloten