Strelitzia met hoestbui

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 01/09/2006 - 21:20
TiesieNogEens

Strelitzia met hoestbui

Mijn Strelitzia heb ik 5 jaar geleden als jonge plant gekocht. Hij overwintert steeds binnenshuis (min 18°) en heeft heel lange mooie sierlijke bladeren, die allemaal vanuit één punt vertrekken.

Dit jaar was juli zo mooi dat ik hem buiten heb gezet. De binnenste bladnerf is daardoor rood geworden, en hij heeft zowaar een bloemstengel. Augustus was te nat, dus terug binnen en nu krijgt hij twee bladeren in één keer. Eentje uit het linker en eentje uit het rechterblad die mekaar verdringen om nog in de schede tegen elkaar aan open te kunnen gaan! Dat worden dus korte stelen. Ligt dit aan de hittegolf in Juli? Of is hij zinnens spontaan te scheuren? of krijgt die aan de basis zijscheuten als hij vermeerdert?

Wil dat dan ook zeggen dat er geen bloemen meer komen nu de groei herpakt is? En komen er dan uit die korte bladeren ook kortstelige bloemen? Of heb ik nog kans dat die bladeren lang worden?

groetjes

vr, 01/09/2006 - 21:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

pffff je stelt wel veel vragen hoor..

zal eens proberen om er een aantal te beantwoorden.

De plant wordt idd groter doordat hij zich splitst. Hij doet dit idd zoals bij jouw plant nu gebeurd. Ik heb er 2 in 1 pot. Dit zijn er nu een stuk 10 stekken welke op de bodem vast zitten aan elkaar. Dus ja hij wordt zo groter. Maar zelfs de mijne is nu nog niet te scheuren. Daarvoor zitten ze nog te veel aan elkaar vast (zijn soort siamesen). De plant staat bij mij de hele zomer buiten. In mei gaat tie naar buiten en in september komt tie naar binnen. De bloemknoppen ontstaan meestal zo in october/november. Het kan dan nog redelijk lang duren voordat ze echt gaan bloeien. Afgelopen jaar heeft tie in april gebloeid terwijl de bloemknoppen er al in november aan kwamen. Nu heeft tie wel koel gestaan dus daar kan het ook aan liggen. Met koel bedoel ik een graad of 15.

Als je de oude bladeren eraf haalt moet je heel goed opletten dat je dan de nieuwe stekken/scheuten er ook niet af sloopt... Hij verjongt nl ook in oude bladoksels! De bloemen komen meestal uit relatief nieuwe bladeren. Maar ieders stek/scheut kan meer dan 1 bloem geven. Ik had er afgelopen jaar een stuk of 14.

Voor wat betreft het verpotten het volgende. De wortels hebben er een hekel aan als je ze inkort oid. Die willen het liefst zo min mogelijk verstoord worden.

Okee ik hoop dat ik een deel van je vragen beantwoord heb.

Gr. Miranda

vr, 01/09/2006 - 22:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je hebt inderdaad bijna al mijn vragen beantwoord!
Als je zegt : iedere stek/scheut kan meerdere bloemen geven. Bedoel je dan dat ik dit blad waar de bloem uit komt niet mag wegsnoeien want dat er uit hetzelfde blad nog meer bloemen kunnen komen? Het blad is beschadigd door de zon, dus de snoeischaar lag al in aanslag.

za, 02/09/2006 - 00:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het blad mag je er wel afhalen maar dan niet te diep wegknippen. Laat er nog een stukje steel opstaan. Dan kan de bloem of scheut daar tussendoor komen. IK heb ook scheuten/bloemen verknald door te diep de lelijke bladeren te verwijderen. En dat is knap kl.te!

Succes Miranda

za, 02/09/2006 - 00:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt Miranda, ik dacht echt dat mijn plant een groeistoornis had, kon mij niet voorstellen dat die spontaan zou splitsen! Dat kan je ook nergens zien op foto's op het internet. De scheuten opzij zie je dan wel op foto.
Grtjs

za, 02/09/2006 - 15:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Graag gedaan!

Gr. Miranda

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag