Strelizia delen

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 07/09/2022 - 11:36
luijtm

Strelizia delen

Hallo,

Heel lang geleden heb ik een Strelizia gezaaid. Na 6 jaar kwamen bloemen en in de jaren erna opnieuw. Omdat de plant erg groot werd en uit de pot groeide, heb ik de plant dit voorjaar in twee delen verdeeld (het waren twee 'scheuten') en apart opgepot.

Inmiddels hebben beide planten nieuwe bladeren, dus het verdelen is goed gegaan. Tot nu toe zie ik geen bloemen (maar dat kan nog komen). Als ze beide bloemen krijgen kan ik dan proberen ze te bevruchten? Daar heb je twee planten voor nodig, maar ik vraag me af of dat nu wel zou kunnen lukken omdat ze beide oorspronkelijk uit hetzelfde zaadje komen.

Alvast bedankt.

wo, 07/09/2022 - 12:49
GreenConnection

Lees alles hierover op: 

http://tinyurl.com/2ejaafuc

wo, 07/09/2022 - 16:13
luijtm

Dit heb ik al eens gelezen. Er staat geen antwoord in op mijn vraag (volgens mij). Er zijn meerdere planten nodig. Of dit ook verschillende planten kunnen zijn die van hetzelfde zaadje afkomstig zijn staat er niet in (of ik heb niet goed gelezen). Vorig jaar heb ik, toen alles nog in 1 pot stond, al geprobeerd om bloemen van de 'beide delen' te gebruiken om elkaar te bevruchten. Dat is niet gelukt. Mijn verklaring: ze zaten in de pot nog aan elkaar vast. Nu staan ze apart, uit elkaar gescheurd/gesneden. En ik ben benieuwd of het nu wel zal gaan lukken. De methode van bevruchten heb ik uit dit artikel gehaald. Maar tot nu toe dus niet succesvol.

wo, 07/09/2022 - 18:27
GreenConnection

Het staat wel vermeld. Genetisch verandert er niets, als je 2 planten van elkaar losmaakt. Je hebt stuifmeel nodig van een totaal andere plant.

Onderwerp gesloten