takziekte ribes sanguineum?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 04/04/2017 - 17:01
marida

takziekte ribes sanguineum?

Beste tuinliefhebbers, Ik was van plan een ribesinfo-icon sanguineum (bijv. de King Edward VII) in mijn tuin te zetten, maar nu hoor ik van kwekers dat ze veel klachten krijgen over takziekte bij deze ribes. Herkennen jullie dat probleem? Mensen die al heel lang een ribes hebben staan, hebben er geen last van, hoor ik (misschien zijn de 'oude' varianten sterker?) maar de soorten die nu in de tuincentra verkocht worden, zouden er wel gevoelig voor zijn. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Hartelijk dank!

di, 04/04/2017 - 17:55
Batdah

Ik heb er een al een jaar of 10 staan, nooit taksterfte of iets dergelijks, ik zaag de stuik ieder jaar tot aan grondniveau af zodat ik jaarlijks een jonge struik heb.

wo, 05/04/2017 - 19:55
marida

dank voor je reactie. Dat is precies wat ik om mij heen ook hoor, van mensen die al langer een Ribesinfo-icon in de tuin hebben staan. Ik ben dus vooral geïnteresseerd in ervaringen van mensen die de laatste paar jaar een ribes hebben (geprobeerd) te plaatsen in hun tuin..... Wie??

do, 06/04/2017 - 08:14
tuinprins

Ik heb hier tot nu toe niets over gehoord.
Het zou kunnen dat de huidige kweekmethodes waarbij een jonge plant in een P9 potje in een jaar tijd naar een bloeiende verkoopbare plant in een 2 of 3 liter pot wordt gekweekt, leidt tot planten die meer vatbaar zijn voor diverse schimmelziektes. Dit is echter speculatie.
In de VS is 'White Pine Blister Rust' een serieus probleem bij Ribesinfo-icon sanguineum, vooral omdat Pinusinfo-icon strobus ('White Pine) daar van nature voorkomt en selecties van Pinus strobus veel worden aangeplant. In NL is White Pine Blister Rust bij mijn weten geen probleem bij Ribes sanguineum simpelweg omdat hier weinig Pinus strobussen zijn te vinden. Zie ook:
http://tinyurl.com/y6hreymq
Die 'King Edward VII' is al een oudje die rond 1905 voor het eerst werd aangeboden. Deze is samen met 'Pulborough Scarlet' de meest verkochte Ribes sanguineum soort.
Gegroet, de tuinprins

do, 06/04/2017 - 16:11
marida

Dank je wel Tuinprins. Misschien moet ik het gokje toch maar wagen.... En fingers crossed dat er geen taksterfte optreedt :)

vr, 07/04/2017 - 01:17
WiPe

Planten die door sterke bemesting gepusht worden om zo hard mogelijk te groeien, zijn gevoeliger voor aantastingen. Maar voor zover ik weet is dat effect niet blijvend. Wanneer de plant in meer normale omstandigheden groeit, gaat de weerstand tegen aantastingen terug toenemen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag