Taxus bessen

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 30/09/2006 - 02:47
maanzaadje

Taxus bessen

Iemand heeft me ooit is verteld dat de bessen heel giftig zijn en de taxusinfo-icon zich daardoor beschermd tegen taxuskevers als je ze laat hangen.
Maar er lopen ook lieve beestjes in de tuin.
Laten hangen of wegsnoeien?

za, 30/09/2006 - 08:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

De bes is niet giftig, maar het zaad erin wel! Het lijkt me een sterk verhaal, want de zaden zijn nogal hard. Geen idee of een taxuskever of andere beesten in staat zijn, van het zaad te eten. In de natuur komen deze bessen ook voor. Dieren weten heel goed wat wel en niet eetbaar is. Vogels eten het vruchtvlees van de bes wel.

za, 30/09/2006 - 11:42
maanzaadje

Dan laat ik ze hangen voor de vogeltjes, misschien eten die dan ook af en toe een kevertje.
En de katjes vangen dan wel de vogeltjes als ze te gulzig zijn, en zo is de natuur weer in evenwicht.
Bedankt.

za, 30/09/2006 - 12:53
turtle

De bessen worden door vogels gegeten dit kan geen kwaad omdat de zaden niet verteren maar worden uitgepoept.

za, 30/09/2006 - 13:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Klopt........vooral merels eten ze! Ik heb ze ook wel eens geproefd, maar de pitten uitgespuwd. Smaken flauwzoet.

za, 30/09/2006 - 17:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat is een trucje van de natuur om de zaden te verspreiden.Overigens zijn de bessen voor mensen, vooral kinderen wel giftig.Vogels hebben nl een veel snellere spijsvertering dan mensen en in het menselijk darmkanaal kan de harde buitenkant van de pit wel degelijk worden aangetast.

za, 30/09/2006 - 18:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zie eerste antwoord!

za, 30/09/2006 - 21:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Niet alleen de pitten van de bessen zijn giftig, ook de naalden. Vee en vooral paarden zijn echter stom genoeg om er van te eten en dat met verkeerde afloop: vandaar de Nederlandse naam Venijnboom. Reeen eten er ook van, maar die zijn iets slimmer. Ze knabbelen er van als ze maag/darm problemen hebben. Zo krijgen ze genoeg gif (blauwzuur) binnen om eventuele parasieten te doden maar overleven ze het zelf wel.

Ruud

wo, 04/10/2006 - 00:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

"Vee en vooral paarden zijn echter stom genoeg om er van te eten"

Hiermee ben ik het niet helemaal eens.
Vergiftigingen, aan taxusinfo-icon te wijten, heeft meestal zijn oorzaak bij de mens zelf.
Vaak wordt taxus in te grote hoeveelheden gegeten door vee, en inderdaad in bijzonder door paarden, maar dit is telkens de schuld vande mens: of het vee staat lang op stal en krijgt plotseling van alles voorgeschoteld bij het op wei stellen, waaronder taxus.
Of taxus snoei wordt over de omheining waar paarden lopen gegooid, of paarden worden langere tijd gestald onder taxus, zonder zorg edm.
Hou een ree op stal (zo ze dit al oveleeft), laat ze plots los midden in wat hopen taxussnoeisel (waar het gif nog dubbel zo hard blijkt van te werken als het lichtjes aan het verdrogen gaat) en ze zal dit ook opeten en sterven bij wijze van spreken.

Mannelijke taxussen zouden giftiger zijn dan vrouwelijke.
Onverklaarbaar is dan weer, dat op menig landgoed, de taxus welke weide afzomen, tot graashoogte zijn afgegraasd... En dit zonder dat het vee er last van heeft!
Zo zie je maar.

Jodola

wo, 04/10/2006 - 22:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat graasrandje ken ik natuurlijk (er zijn hier veel landgoederen met weilanden langs de bossen) maar dat daar een Vebijnboom tussen staat is mij vreemd. Ga ik eens op letten. Wel staan er vaak grote bomen vervan het weiland. Deze werden bij de kap gespaard omdat uilen er zo graag in zitten (niet omdat men uilen nou zo leuk vond maar eerder omdat men een hekel had aan muizen)

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag