Verwilderingsbollen

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 24/03/2012 - 22:15
jan941

Verwilderingsbollen

Hoi forumgenoten,

ik ben in het bezit van een tuin welke vol staat met vaste planten, ik kan dus ook nauwelijks schoffelen, want de vaste planten staan vrij kort op elkaar, en inderdaad als het allemaal bloeit is het een prachtig gezicht.
Echter er gaat een gigantisch probleem ontstaan, een aantal jaren geleden heb ik een aantal verwilderingsbollen (bijgoed) geplant, maar deze hebben het zo goed naar d`r zin, dat er hele plakaten ontstaan van verwilderingsbollen met veel blad en dicht op elkaar.
Hierdoor krijgen de vaste planten het steeds moeilijker, krijgen steeds meer concurrentie en dus ook steeds mnder licht. etc.
Nu probeer ik in ieder geval te voorkomen dat de verwilderingsbollen zaad gaan zetten, door al het groen maar zoveel mogelijk weg te pukken, maar de plaag wordt steeds groter.
Wat zou ik kunnen doen om de verwilderingsbollen de baas te kunnen zijn.
Ik verneem het graag van jullie

za, 24/03/2012 - 18:13
lousje

Uitspitten en cadeau geven aan iemand die meer ruimte heeft.Om wat voor soorten gaat het eigenlijk, er zijn zo veel bollen die kunnen verwilderen.

za, 24/03/2012 - 18:40
jan941

Was dat maar te doen.
De tuin is 500 vierkante meter en de verwilderingsbollen staan bijna overal.
Ook in de vaste planten pollen, maar ze breiden zich steed verder uit.
het gaat o.a om Scilla`s alsook diverse Muscari`s, Puschkinia`s en Ipheion`s , Dicentrainfo-icon`s , Anemoontjes etc.
Ik had verwacht door rigoureus het blad weg te plukken, de situatie te baas te kunnen worden, maar dat lijkt dus niet afdoende

za, 24/03/2012 - 20:03
RdB

Ik snap het probleem niet zo, tegen de tijd dat de vaste planten op gang komen sterven die bolletjes toch al af?

Ruud

za, 24/03/2012 - 21:10
jan941

Ruud,
Dan zou het inderdaad geen probleem zijn.
Echter de vaste planten lijden er wel degelijk onder,, krijgen veel minder licht, dus groeien in eerste instantie minder stevig op, dus een slappere stengel.
Wat dacht je bijvoorbeeld van de Echinaceainfo-icon`s tussen een laag blad van zo`n 10 cm hoog van alle verwilderingsbollen, hebben er zichtbaar van te lijden.
Heb er ook al aan gedacht ze aan te stippen met Round-up maar ook dat wordt een gigantische klus met wellicht ook de nodige schade aan de vaste planten.

za, 24/03/2012 - 23:14
daucus

Echinaceainfo-icon is nou niet bepaald een sterke plant. Ook zonder verwilderingsbollen is het vaak moeilijk
hem door de winter te loodsen. Misschien moet je met sterkere planten gaan werken. Wees blij met
al die mooi voorjaarsbloemen en laat die Round-up maar in het flesje

za, 24/03/2012 - 23:36
lousje

Bolgewassen vermeerderen zich door het vormen van clusterbollen en dikwijls ook door uitzaaien.Bollen hebben een aantal jaren nodig om tot bloei te komen, je kunt dus ook na nauwkeurige verwijdering na jaren nog nieuwe planten tegenkomen
Bestrijdingsmiddelen, zeker roundup, zijn geen optie, je beschadigt daarmee de andere planten.Mogelijk zijn er in de tuinbouw selectievere middelen dan roundup.
Dan zijn er drie andere methoden, die je het best in combinatie kunt uitvoeren:
1. mechanische verwijdering (uitspitten, uittrekken, diep onderspitten e.d.)
2. de bollen uitputten door de planten tijdens de bloei te maaien.Kan jaren duren!
3.uitzaaien voorkomen door alleen de bloemen weg te nemen.
Al met al is het een kwestie van jaren,Het meest effectief is m.i. mechanische verwijdering.Dit is na de eerste grote uitspitaktie het minste werk Beginnen met de grootste pollen , evetueel in combinatie met maaien van de rest.En dan jaarlijks bijhouden.

za, 24/03/2012 - 23:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een paar geiten nemen (grapje)

zo, 25/03/2012 - 10:54
Hmm

Sommige vaste planten willen na zo'n 4 jaar gescheurd worden. De vitaliteit wordt er beter van. Is dat misschien de reden ?

zo, 25/03/2012 - 16:52
chanelleke

Het is toch prachtig al die leuke voorjaars bloeiers,heb zelf ook heel verwilderings bolletjes staan overal tussen de planten,prachtig al die kleuren als de tuin verder nog redelijk kaal is,en net wat Ruud zegt deze bloemetjes zijn allang weg voordtat de vaste planten weer mooi op hoogte of vol in blad staan.
Lekker laten staan zou ik zeggen!

Geniet ervan Chanelleke

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag