Vlinderstruik laten uitgroeien tot boom

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 30/07/2011 - 14:15
Lalie

Vlinderstruik laten uitgroeien tot boom

Wij hebben een mooie vlinderstruik, welke nu max twee meter hoog is en vooral in de breedte groeit (er zijn dus veel lage vertakkingen). Eigenlijk zouden we hem juist in de hoogte willen laten groeien, dus meer als een boom, en daardoor de lage vertakkingen weg hebben. Met snoeien merken we dat er daardoor juist meer scheuten ontstaan.

Hoe kunnen we er toch meer een boom van maken? Gewoon laten groeien zonder snoeien?

za, 30/07/2011 - 14:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een echte boom wordt het nooit, want het is een struik. Met veel weghalen van onderste zijscheuten kun je de plant enigzins een stamvorm geven.

za, 30/07/2011 - 19:06
Draco

Het is inderdaad zo te proberen. Ik heb een spontaan opgekomen Buddleia gereduceerd tot 2 stammetjes, die ik in het voorjaar flink terugsnoei tot een hoogte van 2 m. Inmiddels zit er alweer zo'n 2 m nieuw schot bovenin. Nieuwe grondscheuten heb ik de laatste jaren niet meer gehad. Vorig jaar tijdens een vergelijkbaar natte zomerperiode waaide de plant om en staat sindsdien aangebonden. De diktegroei van de stammetjes (Ø ± 4 cm) is matig.
Op dit forum werd al eens een dikker 'vlinderboompje' op stam afgebeeld.

Vlinderstruik laten uitgroeien tot boom
za, 30/07/2011 - 19:55
Lalie

Draco die hoofdstammen heb je dus met snoeien onderaan gecreeerd: hoe kies je welke stammen de hoodstammen worden?

za, 30/07/2011 - 20:34
Draco

Deze zaailing had vanaf het begin maar 2 stevige opgaande takken. Uiteraard dien je de dikste(n) te behouden. Je kunt volgens mij een onoverzichtelijke struik beter een keer plat snoeien, zodat de groei van nieuwe krachtiger (opgaande) uitlopers wordt gestimuleerd. Het opkomend klein grut haal je dan direct al weg, zodat alle groeikracht op de gewenste scheuten wordt gericht.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag