Waar tuinplanten/bomen aanschaffen

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 26/02/2011 - 22:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waar tuinplanten/bomen aanschaffen

Beste mensen,

We hebben afgelopen jaar een huis gekocht en willen dit voorjaar beginnen met het beplanten van onze tuin.Ik ben nog maar 25 en ga voor het eerst een poging doen om groene vingers te krijgen.

Via https://tinyurl.com/yyxvdog4 heb ik allerlei planten en bomen op kleur en bloeiperiode bij elkaar gezocht. Sjonge jonge, een tuin aanleggen kost behoorlijk wat geld, kom ik achter.

Reden dus om eens goed te kijken waar ik wat het beste kan kopen. De grootste kosten zijn de groenblijvende bomen tegen de inkijk. We dachten aan een flinke laurier op stam en iets van 2 laurier leibomen.

Mijn vraag aan jullie;
* Hebben jullie tips over waar je voor een goede prijs je tuinbeplanting kunt krijgen? ( Specifieke winkel, een kwekerij, tuinland, een kennis)
* Tips voor goedkopere alternatieven zijn ook welkom! (iets anders dan laurier ofzo wat ook groen blijft)
*Hebben jullie tips over waar we beslist niet moeten zijn?

Alvast mijn hartelijke dank!

Groetjes Marijke

za, 26/02/2011 - 23:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja, goede kwaliteit tuinplanten zijn duur. Maar je hebt er dan ook jaren plezier van. Een juiste keuze is belangrijk, want het is een investering voor jaren. Vooral bomen zijn een belangrijke keuze. Een nog jonge boom is goedkoper dan meteen een volwassen boom te planten.
Je vraagt om adressen. Dat is moeilijk zonder te weten waar je zit. Maar ga vooral de bomen in het echt bekijken. Van een plaatje zegt zo weinig, vooral als je nog geen ervaring hebt.
Er zijn altijd goedkopere alternatieven te bedenken tegen inkijk. Bepaal of de inkijk in de winter ook zo belangrijk item is en misschien is een bladverliezende boom ook mogelijk. Daarin is de keuze groter. Bedenk dat je in de winter niet in de tuin zit en nieuwsgierige blikken naar je terras er niet zijn.
Ga kijken bij diverse tuincentra om ideeen op te doen. Van een plaatje op internet krijg je beslist geen goed beeld.

za, 26/02/2011 - 23:30
tuinprins

Belangrijkste tip lijkt mij om goed rond te kijken en niet impulsief planten te kopen. Ook zou ik terughoudend zijn bij het ongezien kopen van bomen en struiken.

Op Marktplaats worden veel planten aangeboden tegen een alleszins redelijke prijs. Van sommige plantensoorten (o.a. taxusinfo-icon en buxusinfo-icon) is een geweldige overproductie die zich vertaald in lage prijzen. Je kunt hier van profiteren! Er zit wel kaf tussen het koren dus eerst de planten in levende lijven gaan zien. Ga nooit voor 2de keus.

Kijk ook eens bij kwekers in de buurt. In tegenstelling tot grote tuincentra hebben zij een lage overhead wat zich kan vertalen in schappelijke prijzen. Door de korte afstand zijn de bezorgkosten veelal redelijk.

Google is een geweldig medium maar kijk verder dan de eerste 2 bladzijden; op bladzijde 18 of 24 kan ook nog wat interessants staan.

Gegroet, de tuinprins

zo, 27/02/2011 - 00:02
rubo

Het is al gezegd, kwaliteit kost geld en een tuin met planten heb je voor jaren.
Je begint met een ontwerp van wat jullie willen met daarbij een beplantingsplan.
Als je dan de prijs van alle elementen uit het ontwerp en de beplanting bij elkaar gaat optellen dan is het meestal schrikken en zal je keuzes moeten maken.
Een slechte keuze is gaan voor inferieure planten (2e soort, B-kwaliteit) omdat je dit na jaren nog terug ziet indien ze er nog zijn. Kleinere (= jongere) exemplaren van een goede kwaliteit kan wel.
Een andere slechte keuze is om het ontwerp dan maar aan gaan te passen voor wat betreft de vormgeving en indeling. Dan kan je beter bepaalde elementen één of meerdere jaren later realiseren.
Pas als blijkt dat dit dan nog geen soelaas biedt dan zal je moeten stellen dat het wensenlijstje financieel te hoog gegrepen is en zal je hier wel bepaalde concessies moeten doen. Ga dan strepen in de minst belangrijke zaken of kijk met een kritisch oog naar die zaken met een hoog bedrag op de begroting.

zo, 27/02/2011 - 16:59
tuinprins

Probleem met kopen via internet is dat ik de betreffende plant niet kan zien. Hoe is de vertakking? Hoe zien de wortels er uit? etc. etc.

Alhoewel kwekers streven naar uniforme planten zijn geen twee planten hetzelfde. Er is nog steeds sprake van 1ste, 2de en 3de kwaliteit. Een plant is nu eenmaal geen boek of een dvd.

Verder is het een gedoe om planten terug te zenden als je er ontevreden over bent.

Ik koop mijn planten hoofdzakelijk bij kwekers en soms bij tuincentra. De enkele keer dat ik iets via internet koop is dat omdat dat de enige manier is om aan de desbetreffende plant te komen. Trilliuminfo-icon kurabayashii of Trillium grandiflorum Snowbunting kun je niet bij kwekers kopen en dus was ik aangewezen op Paul Christian's Rare Plants (https://tinyurl.com/y5amtgof). Hij heeft een goede naam dus dan durf ik het wel aan daar te kopen.

Gegroet, de tuinprins

zo, 27/02/2011 - 18:17
D_SDennis

...waanzinnige naam voor een plantenverkoper...

zo, 27/02/2011 - 19:19
birdwatcher

weer een op mijn zwarte lijst

zo, 27/02/2011 - 20:54
tuinprins

Hij heeft zijn bericht verwijderd maar volgens mij heeft ie ook wat van doen met vouwwagens.

ma, 28/02/2011 - 16:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je in de buurt van Helmond woont kan ik je Peter van Gennip aanraden.

Onderwerp gesloten