Welke boom/struik geschikt aan vijver?

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 07/09/2009 - 17:22
Chriwi

Welke boom/struik geschikt aan vijver?

Mijn pas aangelegde vijver (ca. 100 m²) ligt pal in de zon. Om voor wat schaduw te zorgen, wil ik in dit najaar enkele struiken/boompjes planten. Maar de keuze is niet zo eenvoudig: ze mogen niet té groot worden (anders te veel bladeren in het water) en bladeren/zaden mogen uiteraard niet giftig zijn...

Alvast bedankt voor het advies!

ma, 07/09/2009 - 17:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien is knotwilgen een idee.

ma, 07/09/2009 - 18:07
anoniem (anoniem geplaatst)

Het hangt wat af van de verdere omgeving, een knotwilg is natuurlijk heel mooi in een landelijke omgeving maar lijkt me niet passen in een stadstuin!

Japanse esdoorn staat mooi als de verdere beplanting ook een beetje japans is.Maar dat is wel eeen beetje afgezaagd , die heeft tegenwoordig bijna iedereen in de tuin en dan vaak nog bij een heel hollandse beplanting....grrrrr.

Er zijn heel veel leuke kleine wilgensoorten, (kijk eens op de website van kwekerij Arborealis).

Gagel is ook heel mooi bij een vijver en geurt heel bijzonder,

ma, 07/09/2009 - 18:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Doe nou geen bomen of hoge struiken, daar heb je alleen maar veel rommel van in het water. Hier in de polders heb je op diverse plekken mooi viswater veelal met een oever van gras of riet maar daar zijn geen bomen en daar is het water kristalhelder. Als je je vissen schaduw wilt geven doe dan bij je inheemse soorten waterplanten ook een paar flinke waterlelies. Daar liggen vissen graag onder en die grote bladeren staan mooi in zo'n grote vijver.
Frans.

di, 08/09/2009 - 14:41
Hendrik Jan

Een Japanse esdoorn kan opzich zeker een aanwinst zijn bij een vijver, MAAR een Japanse esdoorn kan absoluut in 'pal in de zon'.

Een boom bij een zo'n grote vijver lijkt mij zeker aanbevelings waardig, goed voor de gezondheid van de vijver (wat schaduw) en estetisch lijkt het mij ook een zeer goed idee.

Planten (voorbeeld): 5x Valerianainfo-icon officinalis, 1x koningsvaren, 4x Sanguisorbainfo-icon tenuifolia 'Alba', 1x Persicariainfo-icon Polymorpha, 8x Sanguisorba officinalis 'Tanna', 3x Eupatoriuminfo-icon maculatum 'Riesenschirm', aanzetje om te beginnen.

ma, 07/09/2009 - 23:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien niet direct voor de handliggend, maar ik heb een Robiniainfo-icon myrtifolia langs de vijver gezet. Deze soort groeit vrij langzaam en geeft een lichte schaduw. Ik heb er ook een paar Acers staan ondermeer Acerinfo-icon griseum met z'n fraaie kaneelkleurige schors. Bij struikgewas denk ik aan een Tamarixinfo-icon.

di, 08/09/2009 - 12:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

U hebt een pas aangelegde vijver en U wilt voor wat schaduw gaan zorgen met behulp van boompjes of struiken.
Mijn vraag is nu: Waar gaat het U om?
Wilt u een vijver met schoon helder water en gezonde vissen en planten of gaat het u om de waterspiegel met daar omheen een fraaie beplanting.
Er is voor allbei wat te zeggen.
Gaat het om de vis, dan hoeft u niet voor schaduw te zorgen dan is een goede beplanting in de vijver voldoende; hoewel die beplanting ook weer afhankelijk is van wat voor vissen erin komen.
Maar als het om een fraaie aanleg gaat zoals b.v. voor een Japanse tuin dan zijn acers inderdaad ideale boompjes.
Mijn buren hebben een grote vijver, best aardig aangelegd, maar ze hebben een probleem want een slimme reiger vliegt regelmatig slikkend met een bobbel in de keel omhoog en dan zijn ze weer een vis kwijt.
Het ene heeft ook met het andere te maken dus denk niet dat je zomaar klaar bent. Maar persoonlijk vind ik dat het leuke van een hobby.
Succes gewenst,
Frans.

zo, 20/09/2009 - 22:01
erna

Nergens lees ik of uw vijver met folie gemaakt is, zo ja, pas dan op voor sterke planten (bomen) want ze groeien door de folie en dan heb je een héél groot probleem!

zo, 20/09/2009 - 22:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Erna
Dat boomwortels door vijverfolie groeien betwijfel ik. Anders dan bijvoorbeeld de rhizomen van riet of bamboe, begint een boomwortel altijd heel bescheiden. Zodra het prille worteltje op een ondoordringbaar obstakel stuit, buigt het af naar links, rechts of naar beneden. Dat het door vijverfolie dringt is dus zeer onwaarschijnlijk. Boomwortels kunnen de vijverwand op den duur wel indrukken vergelijkbaar met het opdrukken van bestrating. Een gemetselde vijver zou dan kunnen gaan scheuren.

ma, 21/09/2009 - 11:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Inderdaat Draco,
Heb vele oude vijvers met folie veranderd c.q. opgeruimd. Veel dikke wortels van bomen aangetroffen maar nooit door de folie. Sommige wortels geen helemaal onder vijver door en komen aan de andere kant weer boven.
Bamboe, Riet en Lisdodde gaan echter wel door de folie. Vooral de Bamboe.

Er liggen prachtige vijvers helemaal in het gazon die hun schaduw krijgen
van hoge beplanting die verderop in de border staan. Persoonlijk zou ik hiervoor gaan. Geeft geen rommel in de vijver. Wat trouwens niet eens zo heel erg is. Beetje blad. Er zijn echter wel soorten bomen die je zeker niet moet aanplanten, denk hierbij aan de walnoot. Blad slecht voor de vijver.

Arinda

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag