Wie met verstand van planten kan mij adviseren?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 10/05/2006 - 00:50
Nootje

Wie met verstand van planten kan mij adviseren?

Hoi,

Ik ben aan 2 oude zinken voederbakken gekomen die ik als plantenbak wil gaan inrichten. Ze zijn 1.35 breed, 25 cm. diep en 35 cm. hoog, er zitten al gaatjes onderin.

De 1 komt voor het huis in de zon (van begin middag tot begin avond volle zon). Ik wil er graag winterharde vaste planten in, die ook nog bloeien. Liever niet te hoge planten, maar dus wel gezellige, niet alleen groen dus. Als ik er alleen zomerbloeiers in doe, blijf ik bezig en kost het me een hoop geld, het is nogal een bak.

De andere komt achter in de schaduw, daar komt nooit zon en het is er vochtig. Ik dacht aan varens of grassen, geen bloemige planten dus en de planten voor deze bak mogen ook wat hoger zijn.

Is het trouwens verstandig om er hydrokorrels onderin te doen of moet ik ze helemaal met potaarde vullen? De bakken zijn best diep.

Ik heb al gezocht op diverse sites, maar het zoeken begint altijd op naam en ik weet niet zoveel van planten, laat staan namen ervan.

Ik ben benieuwd naar jullie ideeen hoe ik deze bakken leuk vorm kan gaan geven!

Bedankt & groetjes!

wo, 10/05/2006 - 01:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Van de voederbak in de zon zou je een rotsplanten-tuintje
kunnen maken. Over hoe je dit precies aanpakt is er op internet
voldoende info beschikbaar .
Over de hydrokorrels: op de een of andere manier moet je er voor
zorgen de overtollig water makkelijk weg kan lopen.
Dit kan met hydrokorrels, of een laagje met scherven.

wo, 10/05/2006 - 01:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb in een wasteil een bamboe in gezet, die staat ook de hele dag in de zon, en doet het heel goed,

wo, 10/05/2006 - 22:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
In groene vingers was een tweetal weken terug een vergelijkbaar item aan bod. Ze maakten toen een mooi rotstuintje. Dit is de info die ik hierover kon vinden :

Tuintip: Aanmaken van een rotstuintje

De zinken kuip is groot genoeg voor een heus rots-tuintje dat we op het terras of elders kunnen zetten. In de volle zon, want rotsplanten zijn over het algemeen toch zonnebaders. Een rotstuin heeft stenen nodig, een goede drainage, aangepaste potgrond én rotsplantjes.
We zorgen dat het water vlot kan wegvloeien. Dus gaten in de bodem. We zorgen wel voor een drainagelaag. Ook dat is absoluut nodig willen we het de rotsplantjes naar de zin maken. Potscherven en gepofte kleikorrels zijn daarvoor al heel goed geschikt. Daarna zorgen we voor potgrond die je naar believen met lavagruis, kleine steentjes en gepofte kleikorrels kunt vermengen. Het komt erop aan dat het mengsel luchtig is en niet te rijk. De meeste rotsplantjes zijn armoezaaiers.

Je moet potgrond gebruiken omdat potgrond aan veel meer eisen moet voldoen dan de aarde uit de tuin. Potgrond moet vocht en lucht beter bewaren. Bovendien bevat het geen onkruidzaad en geen stukjes wortel van vervelende onkruiden zoals zevenblad en haagwinde.
Een rotstuin zonder stenen kan niet. Je kunt allerlei rotstuinen gebruiken of gewoon kapotte betonklinkers, oude bakstenen en noem maar op. leg ze laagsgewijs. Dat komt natuurlijk over, alsof het aardlagen zijn die aan de oppervlakte komen

Leg ook genoeg stenen, want die moeten vlot zichtbaar blijven en laat tussen de stenen openingen waarin de rotsplantjes kunnen worden geplant.

Kalksteen is heel fraai, zeker de zogenaamde maanstenen, grillig van vorm en met holtes. Maar kalksteen lost door de zure regen enigszins op. Gebruik je kalksteen dat ben je beperkt in de plantenkeuze. Alleen kalkminnende planten zullen er lang in over-leven. In dit seizoen is de keuze groot. Je kiest uiteraard voor kleine plantjes die niet woekeren. Dek de grond af met fijn steensplit tegen het onkruid.

- Lewisiainfo-icon cotyledon
- Juniperusinfo-icon communis ‘Compressa’

za, 01/07/2006 - 01:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

misschien als je er witte floksen in doet die bloeien best wel lang en die worden niet al te hoog en als u op vakantie gaat kunt u ze het beste bij de bloemetjes die komen afknippen dan komen er weer nieuwe voor in de plaats. (voor die in de zon)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag