Witte lavendel groeit niet rechtop

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 06/07/2010 - 23:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Witte lavendel groeit niet rechtop

Vorig jaar heb ik in mijn tuin op het zuidoosten een paar groepjes witte lavendel geplant. Ik weet helaas niet de naam van de varieteit. Het viel me vorige zomer al op dat de bloementoefjes erg ver open vielen. Toen dacht ik nog dat het misschien kwam omdat ze net stonden.

Nu zijn ze weer in bloei (later dan de gewone paarse lavendel). De bloemaren zijn hoger dan vorig jaar en is de pol uiteraard ook een stuk groter. Weer vallen ze helemaal als een grote ronde bol uit elkaar en groeien niet rechtop. De onderste aren (die het meest aan de buitenkant van de toef lavendel groeien) hangen zelfs helemaal op het hele lage buxushegje.

Heeft iemand een idee waar dit aan kan liggen. Ligt het wel ergens aan of is dit misschien gewoon de bloeiwijze? Komt hij iets tekort of heeft hij ergens last van?
Alle tips zijn uiteraard welkom.

M.vr.gr.
Trudy

wo, 07/07/2010 - 00:25
peterplant

Op wat voor grond groeien de planten? Wat voor grond heb je eventueel bijgemengd bij het planten? Van hoe laat tot hoe laat staan de planten ongeveer in de zon?

wo, 07/07/2010 - 00:47
D_SDennis

Lavendel blijft het mooist op een zo zonnig mogelijke standplaats. Daarnaast zijn ze vooral gebaat bij een arm grondmengsel. Dat mag gewoon potgrond zijn (als je zein pot hebt), maar bijmesten is eigenlijk heel lang niet nodig. Vooral de witte varieteit is nogal gevoelig voor vocht. Dus zorg voor frisse lucht en een standplaats goed in de zon. Als je de plant nu op een goede plek zet en je snoeit de bloemen en een topje van het groen af, dan zal de plant daarna als een mooi polletje uitlopen, nog voor de winter. ALs de bloei nog wel het aanzien waard is, wacht dan even met snoeien tot de plant uitgebloeid is en snoei dan. Succes.

wo, 07/07/2010 - 01:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

De planten hebben zon gedurende de hele ochtend tot zeker 2 uur in de middag. Ze staan op zandgrond. Toen ik ze vorig voorjaar in de grond zette, heb ik er niets bij gedaan van potgrond of iets dergelijks. Ze hebben vorige zomer uitbundig en heel lang gebloeid. Eind september heb ik ze gesnoeid. Ze waren dan nog niet helemaal uitgebloeid. Dit voorjaar heb ik niet gesnoeid. Ik heb enkel in het voorjaar de hele tuin wat kunstmest gegeven. Zeker niet de lavendel extra of zo.

@ Dennis: bedoel je dat ik ze NU zou moeten gaan snoeien? Terwijl ze net een paar dagen in bloei staan? Of begrijp ik je verkeerd?

Allebei alvast bedankt voor het meedenken :-)

wo, 07/07/2010 - 10:25
nieuw

Ik heb het ook gehad, met 6 lavendel planten, per drie in verschillende winkels gekocht. Ze stonden naast elkaar en drie groeiden heel mooi rond, en de bloemen mooi recht, terwijl de andere drie uit elkaar vielen. En ze stonden naast elkaar. Ik denk dus dat het gewoon aan de kwaliteit van de planten ligt.

do, 08/07/2010 - 02:07
mariette

Lavendel moet je vanaf het begin 2x per jaar snoeien. De eerste keer snoei je in maart/april en de tweede keer in september/oktober. Je snoeit op ongeveer 20 cm tot waar je nog leven ziet in de verhoute stengels. Je maakt er zo steeds weer een mooi polletje van. Dit is erg belangrijk om lavendel mooi in vorm te houden.
Je kunt de afgesnoeide toppen overigens erg gemakkelijk stekken. Verwijder het onderste groen en duw de takjes in de grond. Zo kun je weer nieuwe planten kweken als je oude te zeer verhout zijn. Simpel ;-)
Met een zonnige groet, Mariëtte - https://tinyurl.com/y2f5z47u

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag