wollige dopluis op hortensia

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 07/11/2012 - 20:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

wollige dopluis op hortensia

goedendag.
Op een paar van mijn hortensiaas zat/zit wollige dopluis.
Die heb ik een paar keer behandeld met calypso vloeibaar van bayer. Maar op een is dat niet afdoende gelukt.
Ik durf niet nog meer te spuiten, maar ik zie dat het nog steeds op het blad en op de stelen zit. Is er iets, wat ik nog kan doen, of gaat het in de winter wel dood?
En hoe kan ik het voorkomen?
alvast dank en groet van Moniek

wo, 07/11/2012 - 21:34
RdB

Het bestrijden van dit soort plaaggeestjes op sierplanten is zelden nuttig (tenzij je de producent van de middeltjes bent). Niets doen is verschrikkelijk moeilijk maar helpt uiteindelijk het beste. Vroeger of later maakt de plant anti-stoffen aan of komen er voldoende natuurlijke vijanden op af. Daarna ben je de plaag kwijt. Ga je gif gebruiken dan zal je dit keer op keer moeten herhalen ten koste van de nuttige insecten en vogels in je tuin. Natuurlijk kun je een keer pech hebben en ben je de plant kwijt. Jammer, maar dan was het zo'n slecht exemplaar of stond op zo'n slechte plek dat je er toch nooit veel plezier van gehad zou hebben.

Ruud

wo, 07/11/2012 - 22:51
D_SDennis

Wat zit er nog steeds? De luizen of de eizakken (de witte watjes) of beiden? Deze lossen niet op door Calypso, maar gaan mogelijk wel dood. Dus het is de vraag of je niet tegen dode restanten zit aan te kijken of dat het echt gaat om nog levende luizen. Beste tijd is overigens in juli en augustus, omdat dan de eizakken allemaal uitkomen en de jonge, bijna onzichtbare luisjes het kwetsbaarst zijn. In tegenspraak met Ruud heb niet de illusie dat het vanzelf overgaat. Maar door in ieder geval goed te kijken waarom de planten het niet naar de zin hebben kan herstel mogelijk wel bevroderen.

wo, 07/11/2012 - 23:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja , die witte watjes zitten erop. ik heb ik juli/augustus gespoten, maar er staat ook op, dat je dat niet teveel moet doen. ik hou er ook niet van, maar het was echt niet om aan te zien. dat is nu niet zo erg meer, zit niet meer buiten.
de plant staat er al een tijdje, en deed het elk jaar geweldig. maar dit jaar dus niet.
ik maak me wat zorgen over volgend jaar.

do, 08/11/2012 - 10:32
RdB

Ik heb al veertig jaar Hortensia's staan in diverse tuinen en die beestjes zien komen en zien gaan, zonder in te grijpen. Als je monocultuur vakken hebt zal dit wellicht anders zijn.

Ruud

do, 08/11/2012 - 18:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

dank jullie wel.
dan wacht ik het volgende jaar maar gewoon af.
met groet.

Onderwerp gesloten