Zaadjes kopen

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 03/06/2011 - 09:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zaadjes kopen

Hallo allemaal,

Ik heb sinds ongeveer een jaar een redelijk grote tuin.
Mijn woning is een hoekwoning.

Rond om wil ik graag een mooie heg hebben.
Op zich geen probleem zou je denken maar als ik eens ga kijken bij tuincentra's naar struiken dan schrik ik mezelf echt een slag in de rondte.

Een simpel plantje (dat uiteindelijk een struik moet worden) kost al gauw €4,- per stuk. Als je bedenkt dat ik zo'n 60 meter heg moet aanleggen en bedenkt dat ik gemiddeld 4 a 5 plantjes de meter nodig heb dan zit ik al snel op zo'n €1000,- a €1200,-.

Dat geld heb ik domweg niet!

Ik heb toen geprobeerd om te stekken aan de hand van een uitleg op internet maar die stekjes willen maar geen wortel schieten om wat voor reden dan ook.

Dus door gebrek aan geld en ervaring om zelf stekjes te kweken wil ik graag gewoon struikzaadjes aanschaffen en die dan maar gaan zaaien.

Nu is alleen mijn vraag... Waar kan ik die kopen?

Kan iemand mij dat vertellen want als ik via google zoek op 'struik zaadjes kopen' dan kom ik uit bij tuincentra's en/of kwekerijen die alleen maar al beginplantjes verkopen die mij dus gemniddeld €4,- per stuk kosten.

Ik hoop op een goed advies of misschien een goede uitleg hoe ik zelf stekjes kan maken van een struik.

Vriendelijke groeten,

Pascal

vr, 03/06/2011 - 09:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Pascal,

als je een heg van 1 soort planten wilt hebben kun je ook eens proberen te onderhandelen, vraag eens bij een hovenier wat je er bij hem voor zou betalen, ik denk dat het toch zeker voor de helft ook zou moeten kunnen.

Taxusinfo-icon/Buxusinfo-icon zijn goed te stekken, ik heb geen ervaring met zaaien van deze planten. Zaaien en groot laten worden is ook een kunst, ik ben bang dat als stekken met deze planten niet gelukt is, ook de weg via zaaien problematisch wordt.

Je zou ook eens kunnen kijken of er iemand van een oude heg afwil en die dan verplaatsen (dit vergt wel voorbereiding, of je moet een zeer grote kluit meenemen).

Alexander

vr, 03/06/2011 - 09:48
tuinprins

Je gaat naar het verkeerde adres voor plantgoed voor een haag (van wat voor haag dan ook). Je moet niet op een grootschalig tuincentrum zijn maar bij de kwekers zelf of bij een kleinschalig tuincentrum dat zelf nog dit soort planten kweekt.

Als je vanaf november kijkt op Marktplaats dan zijn er talloze aanbiedingen tegen zeer lage prijzen. Beukenplanten kosten daar een fractie van wat ze bij de grote jongens kosten.

Zaden voor haagplanten worden meestal alleen in bulk verkocht door grote zaadboeren. Voor 500 zaden komen die echt niet in actie!

De meeste zaden van haagplanten hebben een koudeperiode nodig alvorens te ontkiemen. Zaad van beuken moet vers zijn. Carpinusinfo-icon ontkiemt in een cyclus van warm-koud-warm. Het is niet zo dat als je nu een zaadje in de grond stopt er over twee weken een klein plantje staat. Dit is meer iets van de (zeer) lange adem.

Beste is dus in het najaar eens te kijken op Marktplaats of langs te gaan bij kwekers die verkopen aan particulieren.

Gegroet, de tuinprins

vr, 03/06/2011 - 10:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kunt in het najaar beukenoten of taxuszaden gaan verzamelen En die dan zaaien.Dan krijg je allemaal verschillende plantjes.En als je een heg wilt maken wil je toch liever allemaal gelijke planten hebben.Die krijg je dus niet door te zaaien maar door stekken te nemen van gelijkvormige planten. Snoeisel van taxusinfo-icon bijvoorbeeld.
Taxus, haagconiferen en buxusinfo-icon laten zich goed stekken.Een goede uitleg hoe je dit moet aanpakken kun je gemakkelijk op het internet vinden.En zoek anders eens iemand op die er ervaring in heeft.Er zijn zat amateurs die het regelmatig doen.Als je mijn buurman was, zou je best eens even langs mogen komen!Het principe is: halfverhoutte stekken of hielstekken nemen in de nazomer.
Wat je ook kunt doen is eens even op marktplaats gaan zoeken.Of gaan rondrijden in een gebied waar veel coniferenkwekerijen zijn.In mijn omgeving zie je regelmatig particulieren die bewortelde stekken aanbieden voor een paar dubbeltjes per stuk.Ikzelf heb tot voor een paar jaar ook wel jonge buxusplanten weggegeven omdat ik er veel te veel had.

za, 04/06/2011 - 01:23
peterplant

Je kunt al heel veel geld besparen door de planten verder uit elkaar te planten. Stel je wilt haagbeuk hebben (Carpinusinfo-icon betulus) en je plant er 3 per meter, dan heb je 180 planten nodig. Op elk tuincentrum zijn die van 1 november tot begin april te koop voor rond de 1 Euro per stuk. Dan ben je dus 180 Euro kwijt en heb je echt genoeg planten om er een mooie volle haag van te maken.
Wil je een Buxushaag, plant dan 5 planten per meter. Bij een prijs van rond de 1 Euro per stuk op een normaal tuincentrum heb je 300 Euro nodig voor 60 meter haag.

za, 04/06/2011 - 02:15
patricia_1972

Laatst een buxusinfo-icon hegje geplant. Wel een beetje laag voor zo'n lange heg maar
ik was 70 cent per plantje kwijt, en iets van 6 euro per meter. Kijk eens op
marktplaats. Ook kwekers adverteren daar en bij mij lijken de plantjes
uitstekend aan te slaan.

Gr.

Onderwerp gesloten