zandgrond verbeteren, leem gezocht, maar waar?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 08/12/2016 - 21:42
Greenchitect

zandgrond verbeteren, leem gezocht, maar waar?

2 Maanden alweer bezig in mijn allereerste tuin. (pas verhuisd) Ik ga compost vermengen deze maand met mijn zandgrond. (Ik kan gratis championmest met compost krijgen) Daarna mulch als top laag. Maar ik wil de structuur van de zandgrond nog meer beïnvloeden. Ik wil graag leem mengen met mijn zandgrond.
Ondertussen al gezocht maar google laat niet echt duidelijk zien waar ik leem grond kan krijgen / kopen. Weet iemand tips in de buurt van Eindhoven hoe ik aan leem zou kunnen komen?
Alvast bedankt!
P.S. Of misschien iets als klei poeder toevoegen? (ik had zoiets gelezen alles ik weet niet precies wat het is of hoe je eraan komt). Of misschien een heel andere methode of proces met een bepaalde materialen? Alle tips zijn welkom!)

vr, 09/12/2016 - 08:55
tuinprins

Champignonmest zou ik niet gebruiken omdat dat in de regel een veel te hoog zoutgehalte heeft. Een goede kwaliteit compost lijkt mij beter. Zorg wel dat je schone compost krijgt zonder rotzooi erin.
Om het 'watervasthoudendvermogen' van zandgrond te verbeteren kun je bentoniet gebruiken. Is doorgaans in korrelvorm verkrijgbaar dus gemakkelijk te verwerken. Google om te kijken of het bij jouw in de buurt wordt aangeboden. Het is ook online verkrijgbaar maar dan zit je natuurlijk met de verzendkosten.
Gegroet, de tuinprins

vr, 09/12/2016 - 11:52
fuchsia

Leem werd vroeger gebruikt bij de Udenhoutse steenfabriek, het zat daar volop in de bodem. Misschien daar nog verkrijgbaar.

Onderwerp gesloten