ziekte klimop/hedera ??

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 09/04/2014 - 00:18
jippie

ziekte klimop/hedera ??

Ik vraag mij af of deze klimophaag ziek is? De schutting staat nu voor het 3e jaar en bestaat uit 2 delen. Vanaf het huis een haag van 3 meter en het achterste gedeelte van 3 meter. De haag vanaf het huis doet het voortreffelijk met veel nieuwe scheuten en mooi donkergroen van kleur. Het laatste gedeelte van de schutting doet het veel minder goed (zie foto). De kleur is anders en het groeit veel minder goed. Ligt het aan de grond? Vreemd genoeg hebben de buren precies hetzelfde probleem. Wat zou dit kunnen zijn?

ziekte klimop/hedera ??
wo, 09/04/2014 - 00:37
peterplant

Dat heeft toch vaak te maken met de grond. Er kan op die plaats een of andere storende laag in de grond zitten, soms pas op 40 of 50 cm diepte.
Dat kan een zandlaag zijn of een verdichte laag die bijvoorbeeld bij de bouw van het huis ontstaan is, of op die plaats heeft vroeger een pad of een sloot gelopen.
Je kunt met een zogenaamde palenboor een proefboring doen bij het Hederainfo-icon gedeelte dat het goed doet en een boring bij het gedeelte dat het slecht doet. Aan de grond die uit dat boorgat komt kun je wellicht verschillen vinden die het groei en kleur verschil van je Hedera kan verklaren.

do, 10/04/2014 - 00:19
jippie

Ik kan mij iets bij uw reactie voorstellen. Er hebben voor de bouw (1989) slootjes gelopen. De buren hebben namelijk precies hetzelfde probleem. Kan dit probleem mogelijk met voeding opgelost worden?

do, 10/04/2014 - 00:35
peterplant

De beste oplossing is toch wat zwaarder. Als de grond storende lagen bevat los je dat niet zo snel op met mest. Probeer indien mogelijk een diep gat te graven, in ieder geval zo diep dat je de storende laag doorbroken hebt. Heel grof gerekend kun je stellen dat de grond in een straal van 1 meter rondom dat gat van het doorbreken van die laag profiteert. Je krijgt daar een verbeterde waterhuishouding en zuurstofvoorziening, waar je Hederainfo-icon van zal profiteren. Bemesten is prima, maar niet een blijvende oplossing van je probleem. Succes.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag