Zou dit het gewenste resultaat hebben?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 29/04/2010 - 13:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zou dit het gewenste resultaat hebben?

Ik heb vorig jaar al eens geschreven over mijn Laurierheg met Podosphaera oxyacantha erin. Ik heb toen geprobeerd het eruit te krijgen door de aangetaste scheuten consekwent te verwijderen. Heel veel werk, maar helaas is het nog niet over. Het was me vorig jaar al opgevallen dat de mieren op de takken met aangetaste scheuten enthousiast heen en weer liepen. Zelfs zo opvallend dat ze me op die manier vaak 'aanwezen' wat ik moest wegknippen. Ik heb toen bedacht dat zij waarschijnlijk ook bijdragen aan het verspreiden van die schimmel.

Nu ben ik begonnen met het wegbreken van nieuwe scheutjes. Vooral uit die takken waar nu al mieren op lopen. Een rigoreuze wanhoopspoging, maar minder werk dan later wegsnoeien. Als er geen (of weinig) nieuwe scheuten komen, waar de schimmel zich lekker in voelt, zou ik dan kunnen voorkomen dat de schimmel weer gaat groeien?

Is er iemand die weet of dit effect zou kunnen hebben op de lange duur? Wat doet de Laurier als ik de scheuten blijf verwijderen? Gaat hij daar dood van, want dat is nu ook weer niet de bedoeling.

Graag meningen gevraagd, tips zijn ook altijd welkom (hoewel ik al weet dat er weinig of niets tegen deze schimmel te doen is).

M.vr.gr.
Trudy

zo, 02/05/2010 - 15:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik kwam dit tegen op de site van Appeltern: https://tinyurl.com/y2cyxhnq
Daar staat een vraag tussen over Podosphaera oxyacantha. Misschien heb je daar wat aan?

Ik weet niet of mieren de ziekte verspreiden. Soms zijn mieren ook heel nuttig omdat ze juist ongedierte verwijderen. Dus misschien zijn ze juist wel nuttig? Ik weet het niet hoor, maar zoek daarover nog es wat meer informatie....

zo, 02/05/2010 - 18:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja, dat antwoord had ik al gelezen, dank je. Ik heb alles gelezen wat erover te vinden is met Google, in het Nederlands, Engels, Frans en Duits.
Echter nergens iets over mieren of het weghalen van de scheuten...

Onderwerp gesloten