zwarte bladeren hortensia

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 27/06/2004 - 22:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

zwarte bladeren hortensia

Ik heb op mijn hortensia annabelle sinds kort zwarte randen aan de bladeren net alsof ze verbrand zijn (als een blad papier dat je verbrand)! Het tast stilaan al de bladeren en beginnende bloemen aan. De planten zijn pas dit voorjaar geplant.

di, 29/06/2004 - 22:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

het klinkt inderdaad als zonnebrand.Door de wind van afgelopen week wordt de plant 'tot moes' geslagen en dat geeft ook dit schadebeeld.Je kunt het lelijke blad gewoon verwijderen,en de plant herstelt vanzelf.

wo, 18/05/2005 - 00:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Graag raad?!
Ik heb hetzelfde voor met onze hortensia annabelle - vorig jaar 6 stuks aangeplant die volledig werden aangetast door zwarte randen op blederen en ook de bloemknoppen werden aangetast. Dit jaar opnieuw hetzelfde fenomeen met de 6 planten - begon zo een 3-tal weken geleden - dit ging zeer snel verder - en nu zijn de planten al volledig aangetast. Dit jaar hebben we op een andere plaats in de tuin ook nog 6 hortensia's annabelle geplaatst. Ik merkte gisteren tevens op dat de nieuwe planten die aan de andere zijde van de tuin staan ook het begin vertonen van hetzelfde verschijnsel. Ik zie nergens kevers, bladluizen, rupsen of witte draden/wollige structuur. Wat kan dit zijn? Wat kan ik er tegen doen? Vorige week hebben we onze rozen tegen bladluizen behandeld en ook op de hortensia's gespoten, maar dit heeft voor de hortsensia's niets opgeleverd.

vr, 19/08/2005 - 16:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het verkleuren van de bladeren of blaadje van de bloem is te wijten aan:

Standplaats:

Enkel in voldoende vochtige grond kunnen ze in de volle zon staan. Bij voorkeur op koele, licht tot rijk beschaduwde plaatsen. Bij teveel aan zon of een tekort aan water kunnen de bladeren verdrogen of verbranden. Zorg voor een voldoende vochtige standplaats die goed waterdoorlatend is. Hortensia's haten nattige voeten in de winter.

Verzorging:

Knip in de vroege lente de twijgen steeds kort in (op 3-4 ogen). Sommigen maaien ze zelfs gewoon af, maar dat kan ik niet aanraden op te volgen. Deze cultivar is bijzonder winterhard.

ma, 19/09/2005 - 17:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij hebben dit probleem ook met de Hortensia Annabella's. Sommige planten zijn HELEMAAL kaal geworden; alle bladeren (en bloemen) zijn zwart geworden en afgevallen. We zien geheel geen beestjes.
Ergens (op deze site?) heb ik gelezen dat het een schimmelziekte is. Daar hebben tegen gespoten (tegen aardappelschimmels) maar het hielp niets.
Wij tasten ook in het duister. Het moet iets serieus zijn.
Hebben jullie nog ideeen? Email ons naar tuinatcomm-it [dot] nl
Bedankt alvast: Mat & Marij Verhaegh, Asten-Heusden

wo, 24/05/2006 - 22:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zit met precies hetzelfe. Ik heb de twee Annabelle's voor moederdag gehad en zoals de kweker zei in zure potgrond geplant.
Ik kan me niet voorstellen dat de planten te droog zouden staan of te veel zon krijgen. Dit is n.l. niet het geval. Heeft iemand enig advies?

Onderwerp gesloten