Even voorstellen en een vraag over onze geliefde appelboom

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 24/12/2020 - 11:51
Gert-Jan (anoniem geplaatst)

Even voorstellen en een vraag over onze geliefde appelboom

Hallo allemaal,

Mijn naam is Gert-Jan, ik ben woonzaam in Pijnacker en ben een echte tuinliefhebber. Afgelopen voorjaar hebben we een oude appelboom gered van de bomenhemel en verhuist naar onze tuin. Het is een werkelijk prachtige boom, maar ik weet helaas niet welke soort het. 

De appelboom leek goed aan te slaan en tot kort geleden had de boom schitterende groene blaadjes (zie derde plaatje) en zag die er op 't oog kerngezond uit. Helaas heb ik gister een schimmel ontdenkt en maak me daarover grote zorgen, temeer ook omdat de hiervoor genoemde groene blaadjes er niet meer zo mooi uitzien. Heb al wat zelfonderzoek gedaan, maar kom er niet uit wat er nu precies aan de hand is met onze boom en wat ik daar aan kan doen.

Ik vermoed dat dit een geval kan zijn van wollige bloedluis, maar als ik de schimmel probeer te verwijderen zie ik niks roods.

Ik hoop dat de expertise die aanwezig is op dit forum meer duidelijkheid kan geven.

Alvast bedankt, Gert-Jan

Appelboom 1
Appelboom 2
drie weken geleden
do, 24/12/2020 - 15:57
peterplant

Er zit inderdaad bloedluis in de boom. De vraag is natuurlijk of het er niet al in zat en dat dat de reden was dat de boom op weg was naar de bomenhemel. Bloedluis komt veel voor in appelbomen die het om een of andere reden niet naar hun zin hebben. Vaak heeft dat te maken met slechte en/of te natte grond of grond die slecht afwatert. Als de plant het nu heel goed naar haar zin heeft en de grond is geweldig, bestaat de kans dat de boom er doorheen groeit. Maar voor hetzelfde geld wordt het elk jaar wat minder met de boom en daar valt niet veel aan te doen.

Als je flink hard op de wollige waslaag drukt zodat je de luizen dooddrukt, moet er een rode kleurstof op je vingers te zien zijn.  

do, 24/12/2020 - 16:19
Gert-Jan (anoniem geplaatst)

Hoi Peterplant, bedankt voor je uitgebreide antwoord en je hebt 100% gelijk. Net even met mijn vinger over de schimmel gegaan en er is een rode vloeistof te zien. De reden van de verhuizing was zeker niet dat de schimmel erin zat. De boom gaf juist teveel appels en de vorige eigenaar was daar niet blij mee (onbegrijpbaar, maar dit geheel terzijde). Wellicht is de verhuizing, ondanks dat we deze zeer zorgvuldig hebben voorbereid en uitgevoerd, toch een dusdanige klap geweest dat die nu ontvankelijk is geworden voor de bloedluis. 

Voor dit moment put ik wat hoop uit het feit dat de rest van de tuin floreert en de kwaliteit van de grond dik in orde zou moeten zijn. Ik blijf de schimmel weghalen en hoop dat deze dappere strijder ieder jaar een stukje beter wordt ipv minder.

Hartelijke groet, Gert-Jan

vr, 25/12/2020 - 13:22
peterplant

Het witte is trouwens geen schimmel, maar witte wasdraadjes die de luizen afscheiden als een soort beschermlaagje.

vr, 01/01/2021 - 12:32
Appelboom Gertje

Peterplant, bedankt voor de opheldering! Heb alle witte wasdraadjes zorgvuldig verwijderd met groene zeep en boom ziet er weer goed uit. Hopelijk wordt 2021 een mooi jaar voor hem. Vr gr, Gert-Jan

vr, 01/01/2021 - 12:41
peterplant

Witte wasdraadjes verwijderen heeft niet echt zin, het gaat om de luizen. Die zijn waarschijnlijk naar de wortels van de boom vertrokken om te overwinteren. Pas ergens in april-mei komen ze weer terug en gaan ze weer wasdraadjes produceren. Dus hou het in de gaten.

vr, 01/01/2021 - 12:58
peterplant

Ik heb het nog even opgezocht, maar de appelbloedluis overwintert als larve op de takken en niet op de wortels. In maart worden het weer volwassen luizen. Ook de larven produceren witte wasdraden, dus hou het in de gaten.

vr, 01/01/2021 - 14:21
Appelboom Gertje

Jeetje, dat wordt nog spannend! Ik houd het nauwlettend in de gaten en hoop er het beste van.

vriendelijke groet en dank voor je extra toelichting. 

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag