Grrr! Overal boompjes! Worteluitlopers? Van wat???
#1
di, 17/10/2006 - 12:30
Grrr! Overal boompjes! Worteluitlopers? Van wat???
Hallo,
Overal in mijn tuin groeit dit geval (foto). De onderkant van de blaadjes kleeft een beetje - daar zitten allemaal beestjes op vastgeplakt. Het is een stevig plantje, het voelt aan alsof het een boom moet worden als het later groot is, en zit verschrikkelijk goed vast in de grond. Uitgraven en uittrekken kan niet. In het plantsoen naast mijn tuin staat van alles, maar dit niet geloof ik, aan het blad te zien (foto volgend bericht). Ik heb geen idee wat het is!
Hier een blaadje van de "boompjes" van het vorige bericht. Vrij stevig, iets gekartelde rand, heel duidelijke iets diepliggende nerven, puntig uiteinde, gewone groengeur bij kneuzen en zoals gezegd: érg veel beestjes op de onderkant. Vliegjes vooral. Als de blaadjes heel jong zijn, bovenop de plant, zijn ze veel lichter groen. Op de scan komt het blaadje wat donkerder uit dan in het echt. Wie o wie weet wat dit is?
Het is er dus spontaan gekomen?
Het lijkt wel een wilg (maar geen soort met lancetvormige bladeren dan), maar ik zie geen stipulen (kleine steunblaadjes - soms slechts een paar mm groot, aan de basis van de bladsteel).
Sommige zaaien spontaan uit.
Zoals de waterwilg en de grijze wilg of de kruisingen ervan.
Salix is de wetenschappelijke naam.
bij wijze van voorbeeld:
https://tinyurl.com/y6rk4yk3
Staat er zo een exemplaar in de buurt (kan 10 tallen meters ver staan hoor)?
Ik heb wel geen idee wat grootte betreft.
Ook zie ik geen kliertjes aan de bladsteel of bladbasis, klopt dit, want dat heeft een wilg dan weer niet ?
Hoeveel knopschubben tel je? Wilg heeft 1 knopschub, dit is een zeer doorslaggevend kenmerk.
Jan
Zou wel graag een foto willen zien van de plantjes in de tuin; mogelijk geeft dat een duidelijker beeld!
jaja, een fotootje meer kan natuurlijk geen kwaad hé,
tis ook maar nen gok van mij
maar dat het zo weerspannig is bij het uittrekken
is ook een kenmerk voor wilgenzaailingen
soms kom je ze op de gekste plaatsen tegen als je een groot exemplaar in de buurt hebt, ze zaaien uit als zot, en de wind brengt de gepluisde zaadjes een heel eind weg, honderd meter moet kunnen...
in dakgoten op vensterbanken, in bloempotten, overal kom je ze tegen
grtjs
Jan
Een wilg... Misschien. Verderop, inderdaad tientallen meters, staat een hele grote, prachtige treurwilg... En als die zich uitzaait met behulp van pluis... Maar de bladeren hebben helemaal niet dezelfde vorm. De lucht en mijn horren zitten wel altijd vól wit pluis. Er is langs de sloot ook een andere gemeenteboom die veel pluis maakt. Daar zal ik ook eens op studeren. Ik kan nu geen foto maken, mijn dochter heeft onze camera mee op schoolreis. Ik kan wel nog een scan bijvoegen, ik trek er wel weer een plantje uit - er is genoeg van en ik geloof niet dat ik ze hebben wil. Ik voeg een scan bij van een heel "boompje" (plm 25 cm hoog - er zijn ook langere maar die heb ik verwijderd - ik vrees dat dat niet definitief zan zijn) en in het volgende bericht een stuk stengel met bladbasis.
Wat is een knopschub?
Hier blad aan stengel:
In ieder geval, wat je toont, doet ferm aan een zaailing van wilg denken, de soort, wellicht een hybride, ze groeien zeer vlug, en hebben al de eigenschappen die we hier al opnoemden.
oja: duidelijk te zien die steunblaadjes op jou scan
Heb jouw scan eventjes gebruikt om zo'n steunblaadje aan te duiden, typisch (oa) voor het geslacht Wilg.
Jan
Iedereen alvast heel hartelijk dank voor de hulp!
Deze planten zijn inderdaad helemaal vanzelf opgekomen.
De knopschubben begrijp ik niet. Stom hè?
Ik zie jammer genoeg ook geen plaatje met de te benoemen onderdelen...
Ik heb wel besloten dat ik deze "wilgen" niet wil hebben. Ik heb alles wat ik ervan kon vinden uitgetrokken en ik ben er zeker van dat ik er geen enkele volledig en definitief heb verwijderd. De wortels zijn vrij dik in verhouding tot het plantje, minstens even dik als de stengel, en heeeel lang ook. Deze "wilgen" zijn onkruid! Ik heb zelf wel twee Kilmarnocks in potten staan maar die kunnen onmogelijk de schuldigen zijn: ze hebben hier nog niet gebloeid, ze staan er pas een maand of twee. Bovendien is het blad totaal anders.
Hierbij 'die knopschub': het bladachtig structuurtje dat rondom de knop zit.
'k sluit een scan bij met benoemde delen die van belang zijn voor determinatie: knopschub en steunblaadje (welliswaar van een andere wilg, maar de delen hebben dezelfde naam)
Jan