Treur-basilicum-boom

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 28/04/2016 - 16:34
izaakvancr

Treur-basilicum-boom

Beste mensen. Weet iemand de soortnaam van de basilicumplant op de foto? Volgens de plantenbijbel Botanica zijn er minstens 35 soorten waarvan een flink aantal is beschreven, maar mijn Ocimum kom ik niet tegen. Afgelopen zomer was het een spriet van 4 mm dik, die doorgroeide tot de huidige meter lengte en moest worden gesteund middels een ijzerdraad. In het najaar werd hij helemaal kaal, maar op de vensterbank boven de verwarming ontstonden afgelopen winter hangende zijtakjes die inmiddels meer dan 60 cm lang zijn en het geheel de aanblik geven van een treurwilg. Maar wel met een onmiskenbare basilicum-geur. Leuke puzzel? Benieuwd naar jullie reactie(s) en groene groeten. Izaak van Cruijningen te Bergen op Zoom.

Treur-basilicum-boom
do, 28/04/2016 - 16:35
izaakvancr

...en een close-up

Treur-basilicum-boom
do, 28/04/2016 - 18:17
Batdah

Dit is citroenverbena beslist geen basilicum! Lippia citrodora.

vr, 29/04/2016 - 00:07
GreenConnection

Helemaal mee eens. Ruikt overigens wel totaal anders dan basilicum.

vr, 29/04/2016 - 12:38
Libosa

Izaak vertelt, dat het boompje duidelijk naar basilicum ruikt en citroenverbena komt daar niet bij in de buurt met z'n sterke en heerlijke citroengeur, die ik mijn tuin heb. Ook lijken mij de blaadjes te groot voor een citroenverbena, die bij mij nu langzaam aan het uitlopen is.
Helaas ken ik deze basilicumboom niet, dus kan ik er ook niets over zeggen, wel dat het me een bijzondere plant lijkt en me afvraag of deze ook culinair te gebruiken is. Hopelijk kan iemand anders je meer informatie geven!
Groetjes Lily

zo, 01/05/2016 - 23:56
GreenConnection

-@izaakvancr : opnieuw geroken?

di, 10/05/2016 - 00:23
izaakvancr

Beste Batdah, Greenconnection en Lily. Helaas blijken de meningen verdeeld. Op internet is noch bij basilicum noch bij citroen-verbenainfo-icon iets te vinden met de groeivorm van een treurwilg (zie foto). Ondertussen groeien de takken almaar door en de langste treurtak is inmiddels al meer dan 90 cm. Wat betreft de geur ben ik er zelf nog niet uit. We hebben afgelopen dagen het reukvermogen van visite ingeschakeld. Ook dat hielp niet echt. Zo vond iemand de geur verrassend lijken op de luchtverfrisser in zijn WC... Het blijft voorlopig dus gissen. Maar er is hoop, want wellicht gaat de plant nog bloeien en lost het raadsel zich op die manier op. In ieder geval bedankt voor jullie reacties en misschien kan ik binnenkort met nieuws komen. Met groeten, Izaak van Cruijningen te Bergen op Zoom.

di, 10/05/2016 - 00:41
GreenConnection

Op een vensterbank in de winter boven een verwarming groeit elk houtig gewas uit tot een (slap) 'treur' boompje. Zo'n groeivorm zegt niets over de soort. De geur van het blad van citroenverbena ruikt bij kneuzing of wrijven echt naar citroen.

di, 10/05/2016 - 02:03
Batdah

Citroenverbena heeft hele slappe takken en neigt daardoor vaak te gaan liggen of door te hangen, het is normaal een struik die meer horizontaal groeit zonder steun. Het is beslist geen basilicum waarvan overgens ook een citroen variant van bestaat.

Onderwerp gesloten