Meerdere planten plotseling dood

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 28/02/2020 - 13:54
AnneBerkh

Meerdere planten plotseling dood

Beste mensen op dit forum,

Ik maak me grote zorgen over mijn planten. Dit is nu al de derde plant die in korte tijd zonder duidelijke reden dood gaat. Ik heb de meeste van mijn planten al heel lang. Het zijn allemaal sterke planten die wel tegen een stootje kunnen. Maar opeens gaan meerdere planten zomaar dood. Heeft iemand een idee wat de oorzaak zou kunnen zijn?

Het enige dat ik kan bedenken is de varenrouwmug. Ik heb de larven van de varenrauwmug 7 jaar geleden in mijn planten gehad en toen zijn er ook in korte tijd een aantal planten plotseling doodgegaan.

Ik heb de laatste tijd af en toe wel een klein 'fruitvliegje' zien vliegen, maar slechts een enkele keer en ook maar één of twee vliegjes. Het vliegje vloog wel in de buurt van een plant maar die plant is vooralsnog niet aangetast (hoop ik).

Ik herinner me dat die vliegjes indertijd heel traag vlogen, haast alsof ze dronken zijn. Dat heb ik niet gezien bij de vliegjes nu. Ik heb nu al een paar dagen geen vliegje gezien. Er is wel eens een enkel vliegje. Zo ligt het eigenlijk. Het lijkt mij niet aannemelijk dat de varenrauwmug de oorzaak is van het plotselinge doodgaan van meerdere planten maar zou het misschien toch kunnen? Zo ja, hoe kan ik daar dan achterkomen...? Kan ik bijvoorbeeld iets zien als ik de kluit van een aangetaste plant bekijk?

Vriendelijke groeten,

Anne

PS Ik hoop dt het goed gaat met het plaatsen van de foto... ik heb een nieuw fotoprogramma en weet nog niet goed hoe het werkt.

vr, 28/02/2020 - 17:50
GreenConnection

Rouwvarenmugjes kunnen jonge zaailingen laten dood gaan, maar volwassen planten niet.

Deze Polyscias 'Fabian' is niet de gemakkelijkste plant. Bij even teveel water laat de plant z'n blad vallen of zoals hier gaan de takken slap.
Snoei de plant flink terug en je hebt kans, dat er weer hergroei plaats vind.

za, 07/03/2020 - 14:56
AnneBerkh

Hallo GreenConnection,

Het blad was een paar dagen later helemaal slap en zag er dood uit. Ik heb gedaan wat u adviseerde, de plant flink gesnoeid (al het blad er af gehaald). En nu maar afwachten.

Ik heb de indruk dat de rouwvarenmug tegenwoordig veel meer voorkomt dan een aantal jaren geleden. Toen ik 7 jaar geleden last had van de rouwvarenmug was er op Internet niet veel informatie over te vinden, nu veel meer. Ik ben zeker niet de enige die last heeft van de rauwvarenmug.

Ik las op Internet dat vrijwel alle potgrond tegenwoordig besmet is met larven van de rouwvarenmug. Dat zou komen door Europese regels waardoor de aarde (potgrond e.d.) waar de eitjes en vliegjes inzitten niet meer mag worden bewerkt (vergast). Dat zou mij niet verbazen. 7 jaar geleden kreeg ik (voor het eerst) problemen met de rouwvarenmug. Dat was nadat iemand een zak goedkope potgrond (zonder keurmerk) voor mij had gekocht. Daarna heb ik jaren biologische potgrond gebruikt. Daar heb ik nooit problemen mee gehad. Maar omdat deze potgrond in de winter niet wordt verkocht heb ik een paar maanden geleden een ander merk potgrond (met keurmerk) gekocht. En meteen heb ik weer problemen met die mugjes.

ma, 09/03/2020 - 15:21
AnneBerkh

Hallo GreenConnection,

Ik heb de plant dus flink teruggesnoeid. Ik heb al het blad afgeknipt...... het was volgens mij dood. Heb ik daar goed aan gedaan? Of kun je een plant ook teveel terugsnoeien...?

ma, 09/03/2020 - 20:44
GreenConnection

Het blad, dat niet slap hing, had je mogen laten zitten. Bij snoeien is het belangrijk korte stengels over te houden.

di, 10/03/2020 - 17:13
AnneBerkh

O... dat heb ik dan niet goed gedaan.... tussen de foto en het moment van snoeien liggen wel een aantal dagen. Op het moment dat ik de plant snoeide was vrijwel al het blad slap. Maar ik heb de stengels ook helemaal afgeknipt..... dat is dus niet goed....
Maar bedankt voor de informatie, dan weet ik dat in het vervolg.

di, 10/03/2020 - 21:20
GreenConnection

Het duurt dan waarschijnlijk wat langer voor de stammen weer gaan uitlopen. 

zo, 15/03/2020 - 16:00
AnneBerkh

Ik wil even terugkomen op iets dat ik op 7 maart heb geschreven.
Ik heb een medewerker van het Keurmerk RHP gevraagd of het klopt dat potgrond als gevolg van Europese regelgeving niet meer mag worden vergast, waardoor o.a. de varenrauwmug meer voorkomt dan vroeger. Deze medewerker wist best een en ander van de materie af maar hij kon niet zeggen dat potgrond vroeger altijd werd vergast. Ook is het volgens hem niet zo dat de varenrouwmug (waarschijnlijk als ei of pop) tegenwoordig altijd in potgrond of stekgrond aanwezig is. Al zou dat soms wel het geval kunnen zijn.

Ik kreeg de indruk dat het niet helemaal duidelijk is waar de varenrauwmug vandaan komt. Het is misschien zoals met fruitvliegjes. Je koopt geen fruit met fruitvliegjes maar onder bepaalde omstandigheden kunnen de vliegjes om fruit verschijnen. Volgens de medewerker van RHP is het niet zo dat de varenrauwmug al in de potgrond zit op het moment dat je die koopt. Hij kan ook later in de potgrond komen, bijvoorbeeld tijdens het vervoer, of in de winkel waar de zakken opgeslagen liggen (via de gaatjes in de zak). Het is ook mogelijk dat de varenrouwmug onder bepaalde omstandigheden in de plant verschijnt, bijvoorbeeld bij beschimmelde aarde en rottende wortels.

Onderwerp gesloten