Plant krijgt snel veel geel blad...

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 22/08/2019 - 09:17
AnneBerkh

Plant krijgt snel veel geel blad...

Beste lezer,

Deze plant krijgt snel veel geel blad. Dat er op de foto bijna geen geel blad te zien is komt omdat ik een paar dagen geleden al het gele blad heb verwijderd. Maar nu is er alweer een nieuw geel blad.

Eerst stond deze plant op een vrij donkere plek. Daar deed hij niks; hij ging niet dood maar er groeide ook geen nieuw blad. In het voorjaar heb ik hem dichter bij het raam gezet. Daar deed hij het heel goed, er ontstond meteen nieuw blad. Maar de laatste maanden heeft de plant voortdurend geel blad.O ver een paar dagen is er weer meer blad geel. Dat geel worden van een blad gaat heel snel.
Hij gaat niet dood denk ik, want ik zie ook nieuw bladt.

Heeft iemand een idee wat er aan de hand kan zijn?

Vriendelijke groet,
Anne

do, 22/08/2019 - 12:01
GreenConnection

Dat is een bekende eigenschap van Polyscias 'Fabian'. Ze heeft een hekel aan verplaatsen en dit is vaak een reactie daar op.

vr, 23/08/2019 - 08:43
AnneBerkh

Vriendelijk dank voor uw reactie.

Doordat ik nu de naam van de plant weet ben ik op zoek gegaan naar informatie voor wat betreft de verzorging. Ik las dat de Polyscias van nature wat gevoelig is wat betreft ziektes en plagen. Hij zou een hoge luchtvochtigheid nodig hebben. Als de luchtvochtigheid laag is (wat in mijn woning het geval is) zou de plant een ideaal doelwit zijn voor spint en blad- en schildluis. De luis kan worden bestreden met specifieke bestrijdingsmiddelen zoals Promanal. De schrijver van het artikel raad aan om dit middel bij voorkeur eens per kwartaal preventief te gebruiken.
Mag ik u vragen of u dit een goed idee vindt, of is het niet echt nodig?
Het middel Promanal is van Ecostyle dus ecologisch verantwoord.

Ik heb deze plant een aantal jaren op een donkere plek gehad. Hij is niet ziek geworden, had geen bladval, geen spint en geen luizen maar hij groeide helemaal niet. Op de lichtere plek kreeg hij meteen nieuw blad en de eerste maanden leek hij het goed te doen. Maar sinds een maand of twee wordt wel erg veel blad geel. Terwijl hij veel meer zonlicht krijgt en feitelijk dus op een veel geschiktere plek staat. U schreef dat het blad geel wordt doordat deze plant niet graag wordt verplaatst. Gaat de plant wel weer wennen op de nieuwe plek na verloop van tijd?

vr, 23/08/2019 - 17:36
GreenConnection

Als een plant jarenlang niet groeit op een donkere plek, kan het voor komen, dat bij nieuwe groei op een lichtere plek het oude blad wordt afgestoten. Een blad gaat nu eenmaal niet jaren mee.
Zeker zal de plant wennen aan de nieuwe plek, maar teveel zon verdraagt hij niet.
Preventief spuiten keur ik ten zeerste af. Het is verspillend en niemand kan achteraf beoordelen of het middel heeft geholpen.

ma, 26/08/2019 - 07:24
AnneBerkh

Het is nooit prettig als veel blad opeens geel wordt maar de informatie die u geeft stelt mij gerust. Ik begrijp nog wel niet waarom het blad pas maanden ná het verplaatsen opeens geel wordt. Je zou verwachten dat het dan binnen een week of een paar weken geel wordt. Maar aanvankelijk kreeg hij juist nieuw blad. Dat laatste geeft toch wel aan dat hij waarschijnlijk op een goede plek staat.

Onderwerp gesloten