Stephanotis probleem

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 30/05/2019 - 20:55
Frans99

Stephanotis probleem

Stephanotis probleem

Al enige tijd een stephanotis in huis, die vorig jaar een liaan gaf van ruim 4,5 meter, die we met een extra beugel keurig rond gevlochten hebben. In het voorjaar vol knoppen, die langzaam tros voor tros aan het groeien waren tot een bepaald moment.

Van de eerste tros wilde de bloemen slecht opengaan, dat duurde een tijdje, en zo ging het met elke tros.

Keurig elke dag een beetje water gegeven en in het weekend een scheutje water met mest.

Van de een op de andere dag, begonnen de bladeren te marmeren en werden uiteindelijk hard en vielen af. Bloemen werden slap en gingen hangen. De hele plant staat in een hoge sierpot met rand onderin zodat de plastics pot niet op de bodem terecht komt. De nieuwe liaan stopte ook met groeien en alle bladeren behalve de oudsten begonnen te vallen. Ondanks dat men zegt dat men een bloeiende Stephanotis niet moet draaien of verplaatsen, heb ik de pot aan de beugel opgetild en zag dat er twee lange slierten wortels aanhingen die in een dun laagje water lagen. Daar ze ruin begonnen te worden deze afgeknipt, uiteindelijk Stephan zoals we hem noemen ingekort tot net voor de aangroei van de vorige liaan en hem op tafel gezet, dus niet meer voor het raam.

Kan de NU gesnoeide Stephanotis het nog redden of is het onbegonnen werk?? Uit de bodem van de plastic pot groeien steeds meer wortels en dat ziet er uit als een kortgeknipte baard, deze zijn echter allemaal wit.

Hierna heb ik wat vragen

do, 30/05/2019 - 21:00
Frans99

Vraag 1 - als ik moet verpotten welke grond moet ik dan gebruiken, kan dat NU of moet ik wachten tot voorjaar, de plant is immers nu al te fel met wortels en misschien een andere pot zo wonderen doen.
Vraag2. Stepanotis potten hebben rondom allemaal van die oogjes, maar voor zover ik heb kunnen ontdekken zijn die potten er maar in 1 maat. Hoe zet men in een grotere pot ijzerwerk vast?
Vraag 3 - wat is de oorzaak van de ellende in de eerste post, we gaven nooit TE veel water en hij was eerder te droog dan te nat, wat ineens onverwacht omsloeg.
Vraag 4. - De plant staat in de vensterbank en heeft zon vanaf 09:00 tot 14:40 in de zomer, is dat te lang of te dicht op het raam, Hij bloeide vorig jaar geweldig en nu dit ineens, weet het even niet meer.

do, 30/05/2019 - 22:55
GreenConnection

1. na de huidige snoei is verpotten wel mogelijk. Gebruik gewone goede potgrond.
2. iedere pot is bruikbaar, zolang er maar afvoergaten zijn.
3. vermoedelijk is het geven van iedere week voeding teveel geweest. Zeker in de winter is voeding absoluut niet nodig.
4. een zonnige plek is voor deze plant heel belangrijk. Dus voor het raam.

do, 30/05/2019 - 23:10
Frans99

Bedankt voor de antwoorden, de laatste klinkt wel streng hahahaha

Even nog een vraagje wat is beter, het ijzerwerk zo in de grond te steken, of is het beter Bamboe te gebruiken als voet voor het ijzerwerk en daar in het midden het ijzerwerk prikken? Heb wel eens gehoord dat niet elke plant gek is op ijzerwerk.

Als grond het ik nog universele Potgrond over van het verpotten van de cactussen, kan ik die gebruiken?

Ik heb trouwens van de winter alleen maar water gegeven en telkens zo dat hij bijna droog stond, heb alleen toen het maart werd de mest toevoegingen gedaan, omdat dit zo ergens op een website voorgeschreven werd. Dat ga ik nu verminderen. Las ergens al, dat al valt al het blad er af, als hij zich weer herstelt komt dat terug.

Hoe groot moet de pot voor het verpotten zijn 2 cm ruimer of mag het ook meer zijn, moet maandag toch een sierpot kopen dan kan ik die gelijk meebrengen.?
Hartelijk dak voor de hulp

do, 30/05/2019 - 23:43
GreenConnection

Metaal in de potgrond heeft geen invloed. Universele potgrond is prima.
Blad komt terug in de vorm van nieuwe scheuten. Het is belangrijk elk voorjaar flink terug te snoeien, om de vorming van zoveel mogelijk scheuten te bevorderen.
De pot mag 2 cm groter zijn.

vr, 31/05/2019 - 00:41
Frans99

Okay geweldig.
Ben er wel achter dat op het internet veel onzin staat, zeker ls het gaat om mest adviezen, ben er altijd al zuinig mee, nu nog meer. Ik ga maandag een kijken naar een buitenpot met schotel, zodat wanneer er te veel water komt dat op de schotel komt te staan en niet in de pot blijft staan.

Hartelijk dank voor alle adviezen.

zo, 09/06/2019 - 12:34
Frans99

Wat ik me afvraag.

We hebben een nieuwe Stephanotis erbij gekocht bij dat grote tuinbedrijf, ze hadden er 8 en die stonden op een blad met 2 cm water.

Hem goed ingepakt tegen tocht, mee naar huis genomen en daar in de vensterbank gezet, grond was drijfnat, meter sloeg uit naar Maximaal en dat bleef drie dagen zo toen begon hij terug te lopen. Maar bloemen gaan allemaal stuk voor stuk langzaam open.

Gisteren was de grond nog steeds nat en vandaag hingen de bloemen ineens redelijk slap.

Ik heb nu een klein beetje water gegeven

Ik geef water bovenop, is dompelen soms beter??

zo, 09/06/2019 - 12:56
GreenConnection

Voor een tuincentrum is water geven op een schotel/blad wel veel gemakkelijker, maar thuis is water op de kluit heel goed te doen.

zo, 09/06/2019 - 13:08
Frans99

Oke, dan doe ik niets verkeerd, maar wel vreemd dat de kluit echt drijf nat was, mijn eerste stephanotis liet daarom ineens het blad vallen.

Maar we wachten maar weer af. Hij staat in half zon dus kluit moet drogen zou je zeggen.

di, 11/06/2019 - 17:06
Frans99

Ik heb toch nog een vraag voor ik de stephanostis ga verpotten. Ik zat op you tube naar een video te kijken en de man die daar er een ging verpotten deed Perliet (perlite) door de universele potgrond.

Is dat nodig en zo ja mag dat ook Brekerzand zijn want de Intra hier, verkocht geen Perliet.

Ook weer in de verhouding 75% potgrind 25% zand?

vr, 28/06/2019 - 13:54
Frans99

Ik wilde toch nog even graag dit melden.

Na dat ik een plant overhield met 2 groene balderen en 2 groen gele bladeren verdeelt over een lengte van een meter, heb ik hem verpot in een mengsel van universele potgrond gemengd met Perliet in de verhouding 4 : 1. Water gegeven en op de grond voor het raam gezet, zodat hij wel licht, maar niet in de volle zon stond..

Nu 15 dagen later, loopt de overgebleven tak op 8 plaatsen uit, met nieuwe ranken. Ranken groeien nu nog langzaam maar gaan steeds sneller. Ik houdt hem vochtig maar niet nat

Als een stephanotis dus al het blad laat vallen, doordat ze voorheen op onverklaarbare wijze te vochtig was, wil dat nog niet zeggen dat ze dood is. Wel heb ik het dunne draadje totaal verwijderd omdat ik zag dat dit in de tak sneed en dat is niet de bedoeling. Hoop dat anderen iets aan mijn ervaring hebben.

Onderwerp gesloten