Boomspiegel perenboom

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 28/08/2022 - 12:12
Jacques Groen

Boomspiegel perenboom

Ik heb onder mijn perenboompje (laagstam, leivorm) twee soorten bodembedekkers: penningkruid (lysimachiainfo-icon nummuralia) en stekelnootje (acaenainfo-icon microphylla). 
De bodembedekkers staan er al jaren en wisselen elkaar jaarlijks een beetje af. Het ene jaar domineert het penningkruid, het andere jaar het stekelnootje. Het zijn allebei stevige groeiers die een mooie compacte bodembedekking maken.
Twee jaar geleden heb ik mijn perenboompje geplant met aanvankelijk een kale (lege) boomspiegel. Maar al vrij snel werd deze opgevuld door bovenstaande bodembedekkers (zie foto).

Het perenboompje heeft weliswaar nog geen vrucht gegeven (hopelijk volgend jaar voor het eerst), maar ziet er verder gezond uit en groeit goed.
Toch ben ik er niet helemaal zeker van dat het goed is dat de boomspiegel zo is opgevuld door deze twee bodembedekkers.
Wie kan hier iets zinnigs over zeggen?

Jacques

Boomspiegel perenboom opgevuld met penningkruid en stekelnootje
zo, 28/08/2022 - 12:50
peterplant

Vooral in een gazon of een weide is het verstandig om de eerste jaren een boomspiegel te behouden omdat grassen een enorme concurrent zijn voor de jonge boom. Als de boom eenmaal goed aangeslagen is en goed groeit mag de boomspiegel dichtgroeien. Let dan wel op met maaien dat je de stam niet beschadigd. 

Dit hele verhaal geldt niet voor de besproken bodembedekkers. Als jouw peer goed groeit, mag het onder de boom gewoon dichtgroeien. 

Onderwerp gesloten