groente afval en bonenloof onderspitten?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 17/10/2015 - 15:56
A3versteeg

groente afval en bonenloof onderspitten?

Ik ben net begonnen met een moestuin. Graag wil ik ecologisch gaan tuinieren. Mijn moestuin heeft zware kleigrond. Er staan nog een aantal gewassen op de tuin en er ligt aardig wat bonenloof. Kan ik bladgewassen (sla, snijbiet e.d.) en met name het bonenloof gewoon onderspitten? Ik weet, dat ik dat met aardappelloof en tomatenplanten zeker niet moet doen.

zo, 18/10/2015 - 22:57
leosimonse

Probeer de bladmassa wat te verhakselen en iets te vermengen met de bovenste 5 centimeter, hier zit ook het bodemleven die de bladmassa omzet in organische stof. Door het om te spitten komt het groen te diep in de ondergrond en gaat het bodemleven ook mee naar onder,hier gaat dit natuurlijk proces niet werken. Na een 2 maanden zou ik de tuin nog eens ligt spitten, zeg 10 centimeter en liefst beetje compost toevoegen om de grond lichter te maken en het water beter door te laten, zo doe ik de laatste 5 jaar ook in mijn groente tuin. Door weinig in de grond te mengen komt er een natuurlijke grondopbouw en wordt de onkruiddruk ook minder van zaadonkruiden. Ook is de capillaire opstijging van water veel beter door de wat verdichte grond in het voorjaar na zaaien dan dat het ruig gespit was.

ma, 19/10/2015 - 01:19
A3versteeg

Bedankt voor je reactie. Heb je zelf ook ervaring met zware kleigrond? Ik begrijp, dat je geen voorstander bent van spitten. Het bodemleven verdwijnt te diep in de grond. Denk je dat het bodemleven met de komende kou op komst verhakselde bladmassa en ook het bonenloof in de bovenste 5 centimeter voldoende gaat omzetten en zodoende de structuur van zware kleigrond behoorlijk gaat verbeteren? Ik hoor vaak, dat vorst gespitte zware klei juist de grond sterk verkruimelt, waar je het volgende seizoen veel gemak van hebt.
Een stukje van de tuin heb ik nog ingezaaid met winterrogge als groenbemester, dat al lekker opkomt. Heeft iemand hier ervaring mee?

ma, 19/10/2015 - 09:38
leosimonse

Na een aantal jaren en met toevoegen van compost zul je zien dat het steeds beter gaat, en komt er structuur in de grond.en gaat het bodemleven voor jou aan het werk. De vorst is inderdaad mooi voor het uit elkaar vriezen van de gronddeeltjes, hetzelfde proces krijg je ook door sterk indrogen en weer water op kluiten. Dit ondiep werken is ook de trend in de landbouw, wordt veel onderzoek naar gedaan, de niet kerende grondbewerking.

di, 20/10/2015 - 01:14
A3versteeg

Bedankt voor je reactie Leo. Ik neem je opmerkingen mee in mijn voorbereidingen voor de komende periode. Binnenkort volg ik een cursus over ecologisch tuinieren. Ik ben nieuwsgierig wat ik allemaal te horen krijg. Ook daar zal ik e.e.a. aan de orde stellen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag