grond verbeteren

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 13/08/2009 - 23:59
nieuw

grond verbeteren

Hallo, wij hebben een heel groot stuk grond dat tientallen jaren is verwaarloosd. De grond in uitgeput door bramen en onkruid. Nu zijn we er een moestuin op begonnen en sommige groenten doen het goed, maar sommige ook niet. Wij hebben natuurlijk al gemest en compost van eigen hoop komt eraan. Nu heb ik een paar tips gekregen van een paar oude rotten uit het vak maar wil graag jullie mening hierover.
Tip één: spit alle wijnkurken die je hebt door de grond, hier wordt de grond losser van (we hebben best veel wijnkurken :))
tip twee: spit aardappels door de grond, eerst in stukken snijden en dan met de grond vermengen. Het schijnt dat de grond dan vruchtbaarder wordt.
Wij denken zelf dat de kans op aardappelziekte dan ook groter wordt. Maar wie weet?
Hebben jullie weleens van deze tips gehoord?

vr, 14/08/2009 - 11:19
mun

Ik heb nog nooit van deze adviezen gehoord.
Wel is het zo dat er vaak wordt aangeraden om eerst aardappels te gaan verbouwen omdat de grond daar mooi los van wordt. Maar ik zou zeker geen aardappels in stukken door de grond werken, dat is vragen om moeilijkheden.

vr, 14/08/2009 - 11:46
Hendrik Jan

Eerst aardappelen verbouwen voor mooie rullere grond is een bekende methode. Bramen en onkruid hoeven echt de grond niet uit te putten, echt flauwekul.
Dat verhaal van wijnkurken (alleen uit de Rhone streek) en aardappelen in stukken snijden etc., legt een weldenkend mens gewoon naast zich neer, slaat echt nergens op.

vr, 14/08/2009 - 12:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik gebruik weleens wijnkurken als opvulling als ik diepe bakken vul.
Ik vind het overbodig (en zonde) om er zoveel aarde in te storten, gebruik ook wel piepschuim wokkels ed. gaat prima!

vr, 14/08/2009 - 14:47
Hendrik Jan

Ja dat klinkt wel logisch en slim, zolang je natuurlijk niet extra wijn in huis haalt omdat je kurken nodig hebt voor je bakken. ;)

vr, 14/08/2009 - 17:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

hi,hi, bijna weekend (hik)

za, 15/08/2009 - 10:41
nieuw

We hebben het hier over de Bourgondië, dus kurken genoeg. (creatief met kurk) :) Dat van de uitputting door bramen vind ik niet zo'n gek idee, daar de laag aarde hier niet zo hoog is. (rotsgrond. en als je tientallenjaren alleen bramen laat woekeren= Het is niet voor niets dat je wisselbouw toepast in de groententuin.

za, 15/08/2009 - 12:47
rubo

Ik zou die tips maar laten voor wat ze zijn en de grond met compost of verteerde stalmest verbeteren.

za, 15/08/2009 - 13:50
Hendrik Jan

Helemaal mee eens!

za, 15/08/2009 - 22:44
Piet_O

Dat sommige groenten het goed doen en anderen niet zou te maken kunnen hebben met de pH (zuurgraad) van de grond. Sommige gewassen gedijen beter bij een lagere pH (aardappel, aardbei) en andere beter bij een hogere pH (koolgewassen, asperge)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag