Kan ik dit jaar nog zaaien?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 22/04/2006 - 16:26
Daffy

Kan ik dit jaar nog zaaien?

Hallo,

Ik heb een stuk tuin erbij gekregen van 150m2, daarvan wil ik een gedeelte voor een moestuin gebruiken. Denk dat ik ongeveer 50m2 pak. Ik heb nog helemaal geen ervaring in tuinieren. Ik heb nu een boekje gekocht van Wim Oudshoorn.

Ik ben nu nog steeds bezig om de grond egaal te maken en ik kom nauwelijks verder, want ik kom overal wortels en takken tegen in de grond. Wij hebben zandgrond, heb ik nagevraagd aan mijn schoonvader.

Dat nieuwe gedeelte was eerst een soort vuilnisbelt, veel wildgroei en bramenstruiken. De woningbouw heeft het leeg gemaakt en daarna spul op de grond gespoten om wortels etc. te doden.

Ik heb geen compost, dus heb ik koemest uit een emmer bij de Aldi gekocht. Deze kan ik toch gewoon gebruiken? Hoelang moet ik dan wachten tot ik kan zaaien?

Verder wil ik ook struiken met fruit, maar welke kan ik hiervoor het beste gebruiken? Wil het gebruiken als haag, soort afscheiding met de rest van de tuin.

Ik wil ook een paar fruitbomen in de tuin. Liefst een laagstam soort, ik heb al gezocht maar kom alleen maar grote fruitbomen tegen. Weten jullie misschien een site waar alleen laagstambomen worden besproken?

Groetjes van Daffy

za, 29/04/2006 - 17:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Daffy, ik heb eerst gereageerd op je vraag over combinatieteelt en zag toen pas dit bericht waarover je schrijft over de grond en wat het voorheen geweest is en daar ben ik toch wel van geschrokken.

Om te beginnen is zandgrond voor een moestuin niet ideaal. Het beste is kleigrond.
Ik zou voorzichtig zijn met wat je van die grond wilt gaan eten.
Ik durf je hierover verder geen advies te geven mede omdat ik van tuinieren op zandgrond geen kaas gegeten heb.

ma, 01/05/2006 - 01:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou het dit jaar inzaaien met gras, en dan regelmatig maaien.
Je bent dan veel onkruid kwijt.

di, 02/05/2006 - 19:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb nu heel veel dingen voor gezaaid in de keuken/serre, maar ik heb toch het bedrijf een mailtje gestuurd om te vragen hoe het gif heet enzo en of het nog in de grond zit.

Ik had de bedjes al bemest en opgehoogd.

zo, 28/05/2006 - 13:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Daffy
Ik weet niet hoe ver je nu al geinformeert en gevordert bend wat betreft je moestuin, maar het volgende kan ik je nog wel vertellen. Op zand grond kun je heel goed je eigen groente en fruit kweken. Bijna alles groeid goed op zandrond al zijn er een paar dingen die op klei grond beter groeien maar dit is te verwaarlozen. De opbrengst van je tuin is wel afhankelijk van de aanwezige meststoffen en de levende organisme in de grond. Omdat er op jou grond met gif is gespoten is het mischien raadzaam om een grondmonster te nemen en dit te laten testen. Wat betreft je haag van fruit struiken zou je framboze kunnen gebruiken deze kun je tot ongeveer 1.60 m hoog laten worden en als je de struiken 30 cm uit elkaar zet dan groeit het mooi dicht. De laagstam fruitboompjes zijn bij elk tuin centrum te koop mijn advies is om pruimen te planten van het ras Opal dan heb je vrijwel geen last van ziektes. Ook peren lukt in de regel wel de Conferance met name, maar appels is alweer een stuk moeilijker inverband met ziektes Ik hoop dat ik je bij deze wat op weg heb geholpen Groetjes Wil

Onderwerp gesloten