Krulziekte perzik, vruchten eetbaar?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 06/05/2016 - 13:30
Saparapah

Krulziekte perzik, vruchten eetbaar?

Dag iedereen,
Vorig najaar heb ik een dwergperzik gekocht, in pot. De hele winter binnen gestaanin de veranda en op het laatste van de bloei buiten gezet (in pot) en nu beginnen sommige bladeren toch wat te verkleuren, precies of er felrode blaren op zitten. Ff opgezocht en ik vermoed de krulziekte. Nu is het wel zo dat ik op mijn boompje van nog geen meter hoog, al zeker 60 vruchten heb (de grootste met een diameter van 1cm nu). Dus mijn vragen: - zijn deze vruchten nog eetbaar met die schimmelziekte?Gaan ze er voortijdig afvallen, of heb ik kans dat ze blijven hangen tot augustus? -kan ik nu nog behandelen tegen de krulziekte, zo ja, wat zijn de gevolgen voor mijn vruchten -volgens jaar toch maar op tijd behandelen dan, of gewoon binnen houden?
Super dank je wel voor alle tips! Dit is mijn eerste fruitboompje en hij deed het zo erg goed, dus wil hem heel graag weer gezond maken ;)
Groetjes,
Sarah

vr, 06/05/2016 - 13:57
RdB

Als dit een dwergboompje is met zoveel vruchten en dat moeten echte perziken worden dan is uitdunnen waarschijnlijk noodzakelijk.
Of dit wel/niet krulziekte is kunnen we aan de hand van de beschrijving ook niet vaststellen. Plaats een foto van de aantasting, liefst meerdere door jezelf te beantwoorden (je kunt er steeds één bijvoegen).
De vruchten, indien ze goed afrijpen zijn gewoon eetbaar.
Bestrijding kan slechts in hartje winter. Indien het inderdaad krulziekte is kun je dat in een dwergboompje makkelijk bestrijden door de aangetaste bladeren te verwijderen voor de schimmel nieuwe sporen vormt.
Maar als ik je verhaal zo lees denk ik dat het ordinaire zonnebrand is. Van binnen naar buiten met dit weer (gisteren 14 uur zon!) is zelfs in de schaduw niet makkelijk voor planten.
Ruud

vr, 06/05/2016 - 15:09
GreenConnection

Het is echt onnodig, zelfs niet wenselijk, een perzik 's winters binnen te zetten. Perziken zijn winterhard.

Onderwerp gesloten