Moestuin-vragen

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 22/09/2002 - 12:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Moestuin-vragen

Enkele vragen:
- is het mogelijk in Nederland zelf artisjokken te kweken?
- vorig jaar waren mijn broccoli- & bloemkoolplanten tot op het nerf afgebeten door ongedierte. Is dit te voorkomen?
- vorig jaar zijn mijn erwten & peulvruchten totaal niet opgekomen, is het aan te raden de vruchten eerst binnen op te kweken?

zo, 22/09/2002 - 12:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo R. Pietersen.
Op je eerste vraag moet ik nog even het antwoord schuldig blijven, maar ik vraag en kijk het voor je na. Ik hgeb er geen ervaring mee.
Koolplanten zijn vooral in het voorjaar, als er nog weinig groen is, een geliefde prooi voor met name slakken, waarbij vooral de kleine naaktslakjes grote schade kunnen aanrichten.
Dit is wel te voorkomen,maar het blijft erg moeilijk. Ik zet ze de eerste tijd een meter van de grond in de koude kas en ik controleer regelmatig, vooral 's avonds met een lantaarn en ik vang ze dan alsnog weg. Verder zijn er nog andere methoden, maar dat voert hier te ver.
Ook erwten en andere vlinderbloemigen zijn een gewild object voor de slakken, vooral als het een beetje vochtig is. Ik kiem ze eerste voor en zaai ze dan in een kistje in de koude kas. Dat kan vrij dich opeen gebeuren. Daarna plant ik ze uit. Het is even een werk, maar je hebt meer kans van slagen. Van een beroepstuinder heb ik eens gehoord, dat de opbrengst op deze manier ook groter is.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
De tweede week van februari, ijs en weder dienende gaan mijn tuinbonen (zelfde familie) de koude bak in. Dan voorkom ik luis in de zomer.
Succes met alles.

zo, 22/09/2002 - 12:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo R. Pietersen,
Ik had al een bericht gestuurd over de Artisjokken, maar er was een storing, zodat hij verdwenen is, Daarom nogmaals:
Artisjokken telen in Nederland of België wordt niet of nauwelijks gedaan. Zelfs beroepstelers wagen zich er niet aan. De reden is het klimaat. Je zult echt een warme kas moeten hebben, wil het enige kans van slagen hebben.
Als je wilt kan ik er voor zorgen, dat je tegen kostprijs 3 kopietjes uit mijn "tuinbijbel" over Artisjokken krijgt. hkrens68atfreeler [dot] nl

zo, 22/09/2002 - 12:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kolen,
Een goed middel om kolen zonder problemen op te laten groeien is er een bodemloze emmer overheen te zetten.Konijnen,slakken enz. kunnen er niet
bij.Onder doek telen is natuurlijk het beste ook wat de koolvlieg betreft.
Peulen.
Deze zaai ik altijd voor om vogel- en muizenvraat
te voorkomen.Harrie heeft er al uitgebreid over geschreven.
mvg, P.Bevers velt bladel

zo, 22/09/2002 - 12:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb een paar keer geprobeerd artisjokken te kweken: uit zaad en uit plantjes. Het is me - op een zonnige plek in een warme zomer - aardig gelukt (wel heel regelmatig water geven). Zelf zaaien (zelfs direct in de vollegrond) is me het beste bevallen. Het zelfde jaar kon ik per plant een paar aardige artisjokken oogsten. Ik hoop dat die van vorig jaar de winter overleven. Ik wil nu vast binnen in turfpotten gaan zaaien. Ik kan me voorstellen dat beroepsteelt niet loont, maar voor de amateurtuinder is het wel leuk.

Ronald Zwiers r [dot] zwiersattip [dot] nl

vr, 14/03/2003 - 16:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Artisjokken kunnen ook in een pot in de tuin geplant worden. In de winter kan er dan een grotere pot ter bescherming overheen gezet worden. Op deze manier wordt de plant tegen wind en regen beschermd. Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar het schijnt effectief te zijn.

do, 03/04/2003 - 10:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb uit zaad 4 jaar geleden zelf een aantal artichok planten gekweekt.

Binnen voorgezaaid gewoon in een potje. Eind mei koude kas in. Begin juli in de volle grond.

Drie planten hebben het overleefd en zijn uitgegroeid tot volwaardige planten. Van oktober tot eind April zette ik er een cloche overheen.

di, 29/04/2003 - 02:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waarschijnlijk heeft u last van vogels (koolduiven-kraaien en eksters of evt. eenden)De erwten worden meestal al opgepikt eer ze ontkiemen,of zelfs als ze enkele cm. hoog zijn uitgetrokken.Dit gebeurd meestal bij regenachtig kil weer,de plantjes zijn dan beter zichtbaar in de dan donkere grond en zelf ben je minder aanwezig om als vogelverschrikker te dienen.Datzelfde is ook het geval bij kolen en jonge maisplantjes.Het enige wat echt helpt is een net of vliesdoek over de plantjes spannen.Op de eerste vraag kan ik je geen antwoord geven,alleen dat het mij ook nog nooit is gelukt.

wo, 28/05/2003 - 19:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb half april voor het eerst vroege aardappelen geplant.
Het loof staat nu al wel 60-70 cm hoog. Er zijn nog geen bloemen.
Mijn vraag: moet ik het loof afsnijden half juni ?
Wanneer kan ik de aardappelen gaan oogsten?

ma, 31/05/2004 - 00:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo miriam antwoord op je vraag aardappelen telen,eerst planten de plantertjes dat we zeggen daarna groeien die planters uit de grond stengel met bladeren eraan dan moet ge die ophogen dat wil zeggen rondom de plant meer aarde erop doen zodat ze gelijk op ne berg staan,nadien gaan er bloemen aankomen die bloeien als ze uitgebloeit zij worden de stengels bruin en slonserig dan pas zijn de aardappelen goed om eruit te doen,het beste om aardappelen te planten is niet te vroeg anders bevriezen die en dat is de bedoeling niet nadine

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag