Worteldoek of geen worteldoek

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 06/03/2016 - 22:24
lucas010

Worteldoek of geen worteldoek

Ik heb een tuin in de stad (100 vierkante meter) en heb daarin 2 vierkantemeterbakken geplaatst. Mijn vraag is nu: moet ik onderin de 20cm diepe bakken een worteldoek leggen om contact met de grond te voorkomen?
Oftewel, zou de grond van mijn stadstuin vervuild zijn?

Worteldoek of geen worteldoek
ma, 07/03/2016 - 01:11
Goudviskweker

Kan aan mij liggen, maar ik begrijp je vraag niet.
Wat is de bedoeling van de 2 vierkantemeterbakken?
En voor vervuiling van de grond zou je bij de gemeente moeten navragen wat er stond voordat er gebouwd of een tuin aangelegd werd op die plaats.

ma, 07/03/2016 - 09:33
RdB

Worteldoek pretendeert wortels tegen te houden. Als je grond al vervuild zou zijn heb je er dus geen fluit aan. Bovendien of welke diepte ga je dit leggen? Zo op de grond? wat wil je dan met die bakken doen?
Ruud

ma, 07/03/2016 - 10:40
Libosa

Dit onderwerp staat onder groente en fruit forum, dus ik denk, dat het hier om de vierkante meter moestuin gaat, welke ik zelf ook heb gehad. Is echt leuk om te doen en misschien kun je je vraag beter op de Makkelijke Moestuin stellen, welke alleen maar gaat over de vierkante meter tuin.
Persoonlijk lijkt het mij wel handig om worteldoek neer te leggen, het gras eronder sterft dan af, wat dan minder onkruid en gras tussen de groente betekent. Vervuilde grond zou kunnen als de huizen er nog niet zo lang staan, waar mogelijk voorheen een vervuilend bedrijf heeft gestaan en anders zou ik me er niet zo heel druk over maken.
Succes!
Groetjes Lily

ma, 07/03/2016 - 11:32
de haan

Waar de bakken moeten komen het gras omspitten. Bakken op zijn plaats en opvullen met grond. Geen worteldoek gebruiken en grond gebruiken die vergelijkbaar is met de grond die in de tuin is.

ma, 07/03/2016 - 13:10
Libosa

Inderdaad is antiworteldoek niet echt nodig als het gras afgegraven wordt, maar de bakken opvullen met aarde uit de tuin, lijkt me wat minder zinvol en mogelijk, want je graaft geen kuil, waarmee je aarde zou overhouden. Tevens heb je compost door je aarde nodig om groenten een kans te geven, wat tuinaarde zeker niet geeft!
Het enige wat ik wel heb opgemerkt, is dat het hout van zo'n vierkante meter tuintje snel rot is na 1 seizoen. Het is dus wel belangrijk om goed hout te nemen, zodat het langer mee gaat. Het blijft echt heel leuk en vooral lekker om uit eigen tuin je groenten te kweken. Het smaakt lekkerder, hoewel ik nog wat twijfel of het echt lekkerder is of dat het lekkerder is, omdat je het zelf gekweekt hebt ;) Het heeft in ieder geval een meerwaarde voor mij en al mijn eigen oogst heeft me prima gesmaakt :D
Groetjes Lily

ma, 07/03/2016 - 20:48
birdwatcher

zag dit laatst op een Duits programma , daar werd het gras niet omgespit maar afgedekt met karton (ongeverfd) hierop kwam een laag compost waarin de groente gekweekt werd , opbrengst zag er goed uit.

di, 08/03/2016 - 10:08
monique_t

Een paar jaar geleden heb ik zelf zo'n vierkantemeterbak opgestart. Hij is wel hoger dan deze op jouw foto'. De binnenkant is helemaal bekleed met worteldoek. Daarna heb ik hem opgevuld met potgrond, gemengd met cocopeat. Door het worteldoek kan de potgrond niet wegspoelen. Er ging wel heel wat in maar het is nadien wel aangenaam werken, lekker licht van structuur niet zo 'vuil'. Echt een aanrader! Met de hoogte die jij hebt lijkt het me wel moeilijk om de grond eronder niet mee te gebruiken. De meeste planten gaan immers dieper dan de hoogte die je nu hebt...

Worteldoek of geen worteldoek
Onderwerp gesloten