Aantasting Impatiens sodenii

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 12/09/2006 - 23:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Aantasting Impatiens sodenii

Hierbij een foto van Impatiensinfo-icon sodenii. Dit tot twee meter hoog Vlijtig Liesje wordt vanwege z'n grootte en rijke rose bloei Poor Man's Rhodondendron genoemd. Een beetje oneerlike naam want het Vlijtig Liesje bloeit jaarrond. De plant komt uit Oost Afrika maar is inmiddels doorgedrongen tot vrijwel alle tropische gebieden en gedraagt zich daar zeer agressief.
Zelf heb ik de zaden meegenomen uit Costa Rica maar later ben ik de plant ook in Nieuw Zeeland tegen gekomen. In NL is de plant natuurlijk poeslief, zodra hij een flinke nachtvorst tegen komt is het over en uit met plant en zaden maar als kuipplant en als eenjarige doet hij het leuk. Tot op heden wordt hij hier geen 2 meter maar 1,5 haalt hij als kuipplant wel.
Helaas toch een probleem. Zoals op de foto te zien is (m'n excuses voor de kwaliteit) lopen veel takken uit met verfomfraaid blad. Howel dit lelijk is doet het de plant niet duidelijk kwaad maar bloeien doen de aangetaste takken niet. Steeds groeit de plant weer normaal uit en steeds slaat het probleem weer toe. Wie heeft enig idee wie de verantwoordelijke boosdoener is en eventueel hoe deze tot de orde te roepen?
Overigens heeft de Papagaaibloem hier ook last van maar veel minder en bovendien bloeit die lager aan de tak.

M.vr.gr.,
Ruud

Aantasting Impatiens sodenii
di, 12/09/2006 - 23:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat krullen van de bladrand zou een voedingsovermaat kunnen zijn.

do, 14/09/2006 - 22:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Helaas is dat niet het geval. Planten in potten (die wel mest krijgen) hebben er minder last van dan planten in de volle grond.

Ruud

Onderwerp gesloten