Beestjes erg?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 01/07/2006 - 14:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beestjes erg?

Ik lees altijd zoveel van beestjes in de tuin (luis, schimmel, rupsen). Is het echt zo erg als iedereen doet voorkomen? Ik heb nl een tuin van 15m diep bij 5m breed BOMVOL planten, struiken, bloemetjes en een plaatje van een vijver. Wat ik wil met mijn tuin is een wilde tuin en daar zijn alle beestjes welkom! Maar ik heb dan ook nog) nooit erg last gehad van wolluis, dopluis, rupsen o.i.d. De luizen op de rozen spuit ik weg met water en een plantenspuit, de wespen en bijen en hommels zijn alleen maar gek op mijn vuurdoorn en de enige vraatzuchtigen zijn de slakken en die raap ik elke dag weg en gooi ze in de GFT-bak. Is het waar dat als je bijv. wolluis in de plant hebt deze dan ook ten dode is opgeschreven? Ik denk dan, die beestjes gaan vanzelf weg.... Of wordt het alleen maar erger?

Let wel, dit is geen aanval op eenieder die er wel veel last van heeft en radeloos wordt van de zoveelste struik die leeg/kaalgevreten wordt maar meer een vraag om te begrijpen waarom. Beetje ingewikkeld misschien, maar het is erg warm hier.... :-)

za, 01/07/2006 - 20:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien zit er gewoon een goed biologisch evenwicht in de tuin.
Dopluizen en wolluizen zitten meestal ook op planten die zich niet goed voelen in de tuin.

za, 01/07/2006 - 21:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het ligt volgens mij ook (dus niet alleen) aan je eigen instelling m.b.t. de tuin en het tuinieren. Als je superperfectionistisch bent ingesteld zal iedere luis je opvallen en je gaan irriteren. Je hebt pas rust als je er iets aan gedaan hebt. Je hebt ook tuiniers die wel zien waar het schip strandt.
De meeste plagen gaan vanzelf weg maar soms moet je ingrijpen. Verder is het belangrijk dat de juiste plant op de juiste plaats wordt gezet en dat er zo min mogelijk planten worden geplant die ziekte-gevoelig zijn. Ik zelf plant al jaren geen Monardainfo-icon's meer omdat die ieder jaar meeldauw krijgen, zelfs de cultivars die hier volgens sommige kwekers niet gevoelig voor zouden zijn.

Gegroet, de tuinprins

zo, 02/07/2006 - 00:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat is ook zo Tuinprins de plant op de juiste plaats. Dit wordt nog weleens vergeten. Planten die goed staan en de juiste verzorging krijgen kwa grondgesteldheid en bemesting zullen minder last hebben van ongedierte en ziektes. Dus als een plant lekker in zijn vel zit net zo als mensen zijn ze minder vatbaar voor ziektes Wat betreft de bijen wespen en hommels zijn welkom bij de bloemen. Die zou ik ook niet weren uit mijn tuin ze zorgen tenslotte voor nageslacht.
Ann

Onderwerp gesloten