Bruin worden coniferenhaag

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 13/06/2010 - 13:45
phaasen

Bruin worden coniferenhaag

Hoi,

Onze ca. 18 jaar oude coniferenhaag heeft ineens een paar
gedeeltes die helemaal bruin aan het worden zijn. Een week of 3
geleden waren het er 2, maar nu lijken het er al 4 te zijn.
Gaat onze hele haag eraan of kunnen wij nog iets doen ?

Groeten,

Patrick

Bruin worden coniferenhaag
zo, 13/06/2010 - 14:29
tuinprins

Hier is helaas niets aan te doen. Uw haag heeft last van de ziekte die bekendstaat als 'taksterfte'. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. Kenmerkende van deze aantasting is dat er een zeer sterke scheiding is tussen de aangetaste en niet aangetaste delen.

Deze ziekte is een aantal jaar geleden de kop opgestoken en treft vooral hagen van Chamaecyparisinfo-icon, Cupressocyparisinfo-icon en (in mindere mate)Thujainfo-icon. Een tweetal jaar geleden was er voor deze plantenziekte aandacht in de regionale media, vooral omdat het aantal gevallen toen sterk toenam.

Of er nog meer planten ziek worden is niet te zeggen. Soms beperkt het zich tot enkele planten maar er zijn ook gevallen bekend waarbij een groot deel van de haag bruin werd.

Zoals gezegd is er geen middel om deze ziekte te bestrijden.

Gegroet, de tuinprins

zo, 13/06/2010 - 15:23
phaasen

Hoi Tuinprins,

Bedankt voor je snelle antwoord. Kan het zijn dat de coniferen zich
nog herstellen of moeten wij ze zsm laten vervangen, of kan dit wachten
tot het najaar ? In elk geval bedankt voor het snelle antwoord.

Groeten,

Patrick

zo, 13/06/2010 - 15:43
elsje52

Hallo Tuinprins,

Helaas heb ik ook mijn hele heg moeten rooien, ik heb de heg nog de kans gegeven om te herstellen maar het werd helemaal niets.

Groetjes, Elsje52

zo, 13/06/2010 - 16:31
tuinprins

De aangetaste planten herstellen zich niet. De meeste coniferen lopen niet uit op het oude hout. Bovendien zijn deze planten van binnen (in het hout) aangetast.

Of het verstandig is op de plek waar de aangetaste coniferen staan opnieuw dezelfde soort coniferen te planten weet ik niet. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel en van sommige schimmels is het bekend dat ze een aantal jaren in de grond blijven zitten. Maar of dat voor deze schimmel ook geldt weet ik niet. Zijn er mensen die daar iets meer over weten?

Als je de aangetaste coniferen nu verwijdert wil dat niet zeggen dat er geen andere coniferen ziek worden. Het gaat hier immers om een schimmel die zich al verbreidt kan hebben en in een beginstadium al in andere planten aanwezig is (een soort incubatietijd). Zoals eerder geschreven heb ik hagen gezien die grotendeels waren aangetast maar ook hagen waar maar een paar planten ziek waren.

Gegroet, de tuinprins

za, 03/07/2010 - 22:53
peterplant

Bij ons in de buurt stikt het van de Leylandiihagen die dood gaan. Hier gaat het echter niet om een schimmel, maar om een specifieke luizensoort die giftige stoffen afscheidt in de takken waardoor die afsterven. Deze luis komt uit de Italiaanse cypressen, die er zeer gevoelig voor zijn. De luizen zijn moeilijk te vinden omdat ze in kleine aantallen al schadelijk zijn. De kleur van de luis is zwartgrijs en de luizen vallen vaak niet op tegen de zwarte roetdauw, een schimmel die leeft van de uitwerpselen van de luizen. Enige keren spuiten met een (helaas) agressief middel als Calypso is dan aan te bevelen. Spuit steeds zo dat de haag ook circa 10-15 vanaf de buitenkant van de haag bespoten raakt. Eerst natuurlijk contoleren of mijn verhaal in jouw geval klopt, maar wel heel goed zoeken.
Let wel, wat dood is , is dood. Het is te hopen dat delen nog leven en dat de plant daar van uit weer uitloopt. Het kan enkele jaren duren voordat de boel weer mooi is.

Succes.

vr, 09/07/2010 - 20:17
MultiTools.be

Peterplant heeft het over takkenluizen, deze zitten aan de binnenkant van de haag, zijn zeer moeilijk waar te nemen, men komt maar pas te weten dat ze er zijn wanneer er schade is. Deze takkenluizen zijn zeer gemakkelijk te doden, je hebt daar geen extreem giftig product voor nodig, een pyrethrine aan de binnenkant inspuiten doet zij werk meer dan behoorlijk.
Het tijdstip van behandelen is wel zéér belangrijk ! Wanneer je de schade waarneemt zijn de meeste takkenluizen al dood het is belangrijk deze te behandelen vroeg in het VOORJAAR, Maart - April.

za, 10/07/2010 - 00:47
peterplant

Ik heb de bewuste luizen ook in de zomer waargenomen. Mijn advies van Calypso wordt ingegeven door het feit dat dit gif opgenomen wordt in de plant en ook de luizen dood die niet geraakt worden.

za, 10/07/2010 - 01:47
phaasen

Bedankt allemaal voor de reacties !

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag