De beesten eten mijn framboos bladeren op

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 18/06/2009 - 13:54
Nagtie

De beesten eten mijn framboos bladeren op

Hallo
Ik heb een vrij kleine tuin, maar daarin wel een mooie grote framboos. Tenminste... al het groen wordt nu tussen de bladeren uitgegeten, door een donkere grijs blauwe rups. Ik vind de rupsen heel leuk, en het liefst liet ik ze zitten, maar ze eten mijn tuin kaal. Wat kan ik daar aan doen? Is er ander blad dat ik ze kan aanbieden? of moeten ze toch echt dood als ik van mijn frambozen wil genieten? En hoe dan?

Verder keek ik vandaag in de lelies die daar naast staan. Hier zag ik ook een aantal kaal gevrete stengels. Boven in zaten 3 maden. Of nou jah daar lijken ze heel erg op. ongeveer een kleine sm lang, geel dik achterlijf, zwarte kop en ik meen 6 kortepootjes net achter het koppie.
Nu heb ik ook in de zomer 's avonds laat last van grote zwarte torren. ze zijn dan mat van kleur, en bijna niet dood te krijgen omdat ze keihard zijn. Ik vermoed een verband daar tussen, even als de sportvis winkel die aan mijn tuin grenst zie ik mogelijk in dit verband. Heeft iemand enig idee wat voor beest dit is, en of er een verband is, en hoe ik ze uit mijn tuin verdrijf?
Liever niet naar de buren, want we staan op het punt hun huis te kopen haha.

Groet Niels

do, 18/06/2009 - 15:27
RdB

1. worden vanzelf vlinders en je framboos overleeft het wel
2. mogelijk larve leliehaantje, vraatzuchtige kevers en larven, dol op lelie
3. mogelijk taxusinfo-icon kevers.

Je opmerking m.b.t. de sportzaak snap ik niet. Ze zijn geen van allen erg sportief aangelegd en vissen doen ze ook al niet :-).

Ruud

vr, 19/06/2009 - 01:56
Nagtie

euhm nou ik denk dat je daar van versteld zal zijn... want ze moeten toch iets aan die haakjes doen.....

Het is in ierdergeval geen taxusinfo-icon kever, als kever komen ze wat meer in de zomer voor, als ik er 1 zie zal ik hem eens fotograferen.

Ik wil eigenlijk de rupsen toch wel weg hebben, de plant die ik nu heb zijn voor 3/4de kaal, en de rupsen zijn nog niet bepaald aan vlinder worden toe. Ik ben een beetje bezorgd over mijn oogst van dit jaar, heeft de plant het nu niet al veel te moeilijk?

Het zijn inderdaad lelie haantjes weet je ook een goede verdelging?
via google wel iets gevonden, maar wie weet is er een huis tuin en keuken middeltje voor.

vr, 19/06/2009 - 10:16
RdB

Ik laat ze altijd hun gang gaan. Dan maar een jaartje minder frambozen of zoals bij mij dit jaar minder aalbessen. Maar meer pimlpelmees e.d.

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag