Dodelijk `zaagsel`?

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 08/05/2013 - 10:21
Mad

Dodelijk `zaagsel`?

Goedemorgen,

Ik heb een dodelijk `zaagsel` op drie planten, Diplodenia en Tibouchina.
Ik probeer het zo goed mogelijk te beschrijven want er is niets meer over om een foto van te nemen.
Op de bladeren vooral aan het begin van het blad zitten hele kleine ( 2mm) langwerpige witte platte stukjes `zaagsel`. Het beweegt niet, althans niet waarneembaar met het blote oog, ( ook niet met leesbril :-) ).
Wanneer je erover wrijft dan is het soms wel nat en wat plakkerig maar andere keren ook niet. Dus ik weet niet zeker of het wel dat witte zaagsel is. Het gevolg is wel dat jonge blaadjes niet groeien en uiteindelijk afsterven. De volgroeide bladeren uit eindelijk ook. Dus ik heb nu kale planten die er erg dood uitzien. Nergens kan ik iets vinden wat op het zaagsel lijkt. De Diplodenia`s stonden in de serre, ver uit elkaar en de Tobouchina stond in een andere koele kamer met veel licht om te overwinteren.

Hebben jullie enig idee wat het is en vooral wat ik eraan kan doen.

Mijn dank is wederom weer groot.

Mad

wo, 08/05/2013 - 12:10
satomi

Dat klinkt als wolluis. Google het maar eens en kijk bij de afbeeldingen; Je kunt het behandelen met een middel op basis van pyrethrum maar luizenshampoo schijnt ook prima te werken.

wo, 08/05/2013 - 16:11
birdwatcher

zet ze maar buiten meestal verdwijnt zo'n winterplaag vanzelf

wo, 08/05/2013 - 21:52
Mad

Ik heb ze inderdaad buiten gezet. In wolluis kan ik me niet vinden. Alle plaatjes laten dan pluisachtig beeld zien en dit is echt gewoon fijn zaagsel, geen pluis te bekennen! Stel dat het wel wolluis is dan gaan die planten toch niet dood binnen 3 weken? Ik heb alles afgespeurd op internet maar kom nergens hetzelfde beeld tegen. Dat intrigeert mij weer enorm!

do, 09/05/2013 - 09:39
tuinprins

Misschien is het dopluis?

vr, 10/05/2013 - 14:29
Mad

Na alle luizen soorten bekeken te hebben concludeer ik dat er geen enkele luizen soort bestaat die een volwassen plant van 3 meter binnen 3 weken `vermoord`.
Dus het is iets anders en wellicht heeft het `zaagsel` daar niets mee te maken. Het lijkt het meest op `verwelkings ziekte`maar ik weet niet of dit in potplanten ook voorkomt.
Het is mij een raadsel en dan blijft er niets anders over dan te vertrouwen op de kracht van de planten zelf.

Dank voor jullie meedenken.

Mad

wo, 15/05/2013 - 19:37
birdwatcher

Waren de planten niet al dood,je beschrijving lijkt op de schimmel die vaak op bevroren kuipplanten te zien is.

ma, 20/05/2013 - 17:12
Mad

Sorry voor mijn late reactie.
Nee de planten waren zeker niet dood. Nieuwe blaadjes en uitlopers vormden zich. Nu zijn ze wel dood!
Nog steeds niet duidelijk waar aan, wat mij betreft. Tenzij iemand een luissoort weet die plantjes binnen 3 weken om zeep helpt.
De Tibouchina is nog niet dood maar de bladeren verkleuren naar rood. Ze vallen er nog niet vanaf en nieuwe knoppen worden wel gevormd. Verder geen nieuwe bladvorming.

Mad

ma, 03/06/2013 - 11:53
Mad

Dit topic kan gesloten worden wat mij betreft. De planten zijn definitief dood. We gaan nieuwe halen en proberen het nogmaals. :-)

ma, 03/06/2013 - 15:26
Kaleidoscoop

sterkte met het verlies

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag