dopluis, schildluis of iets anders?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 19/07/2022 - 18:25
Archibald

dopluis, schildluis of iets anders?

Op mijn olijfboom van een jaar oud zitten veel bruine bultjes. Ik heb zelf al wat onderzoek gedaan en het lijkt het meest op dopluis of schildluis maar op de foto’s die ik vind zien ze er toch anders uit. Ik kan weinig info vinden over hoe je dopluis en schildluis onderscheidt. Ik kan niet eens een Wikipedia pagina vinden over dopluis. Er komt nog bij dat er heel veel verschillende soorten dop- en schildluis zijn en sommigen lijken heel erg op elkaar. Misschien maakt het niet uit voor de bestrijding maar ben gewoon nieuwsgierig en hoop dat iemand het iets beter uit kan leggen. Ik las ergens dat schildluis hardnekkiger is omdat ze een harder schild hebben bijvoorbeeld.

di, 19/07/2022 - 19:04
GreenConnection

Onder het 'dopje' van een dopluis, zit 1 beestje. Onder het 'schild' van een schildluis zit een hele kolonie beestjes. Die ontsnappen onder het schild vandaan en gaan hun eigen toko beginnen. 

di, 19/07/2022 - 22:32
Archibald

Thx voor de reactie. Dacht ik het eindelijk te snappen, zie ik op 123planten.nl weer tegenstrijdige informatie.

Variëteiten

De dopluis kent drie hoofd categorieen die veel voorkomend zijn.

  • Parthenolecanium Corni
    Oftewel de gewone dopluis. Hierbij komt de grootte en vorm van het schild overeen met die van de platte dopluis. Deze variant dopluis komt vooral voor op siergewassen.

  • Loccus Hesperidum
    Oftewel de platte dopluis. Deze luis heeft een platter schild dan de gewone dopluis en is vaak geelgroen, geelbruin of lichtgrijs en vaak met donkere vlakken en spikkels.

  • Saissetia Coffeae
    Oftewel de halve dopluis.Deze vorm van dopluis is even groot als de gewone dopluis, echter is deze donker van kleur. Deze variant is vaak op kamerplanten te vinden maar heeft een voorkeur voor anjers en de Coffea Arabica.

Opmerkelijk

Alle stadia bezitten poten, behalve de ei leggende vrouwtjes, de vrouwtjes kunnen in een aantal weken tot wel 3000 eitjes broeden. Zij beschermt deze onder haal schild.

Die laatste regel zegt dus dat dopluizen tot 3000 eitjes broeden en dus niet maar 1 beestje is onder de dop.
Ik ben natuurlijk geen zoöloog en misschien is het wel te ingewikkeld. Ik las ook dat sommige dopluizen technisch tot de familie schildluizen behoord. Ik vind het alleen frustrerend dat ik er niet achter kan komen door informatie op te zoeken omdat de info zo tegenstrijdig is.

Een ander vreemd ding is dat ik nog nooit beestjes heb gezien op mijn olijfboom. Geen mannetjes luizen, in de dopjes zitten geen eitjes en ook geen beestje. Misschien herken ik ze gewoon niet als beestjes omdat ze geen pootjes of zichtbare kop hebben. Ik zie verder ook geen honingdauw waar schildluizen om bekend staan. Er komt wel een soort pus uit als je ze plat drukt.

Ook over de bestrijding zie ik veel tegenstrijdige informatie. De ene zegt gebruik een chemisch middel en haal ze er niet zelf af want dan beschadig je de plant (wat bij mij ook het geval is bij de jonge scheutjes). De ander zegt gebruik geen chemisch middel want daar word de plant zwak van waardoor ze steeds terug blijven komen en je ze nog moeilijker weg krijgt.

Als iemand nog ideeën heeft over wat dit precies is en hoe te bestrijden dan hoor ik het graag.

do, 21/07/2022 - 10:00
GreenConnection

Het is jammer dat sommige sites (en door slechte vertalingen) het niet zo nauw nemen met de terminologie. Zoals ik het uitlegde, is de werkelijkheid. 

Onderwerp gesloten