Lijsterbes lijkt ziek

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 17/09/2016 - 17:29
Tjitske

Lijsterbes lijkt ziek

Hallo,
Wij hebben een paar maanden geleden een huis gekocht waar een lijsterbes in de tuin staat. Wij denken dat deze ziek is gezien het weinige blad, vandaag viel op dat er een soort rotte plekken op sommige takken zitten.
Kunnen wij hier nog iets aan doen of is dit einde verhaal voor deze boom?
Op de foto's op funda van anderhalf jaar geleden ziet de boom er een stuk groener uit.

Lijsterbes lijkt ziek
za, 17/09/2016 - 22:53
RdB

Lijkt mij niet veel mis mee, Lijsterbessen takelen nu eenmaal al vrij vroeg in het seizoen af.
Ruud

zo, 18/09/2016 - 09:29
tuinprins

Lijsterbessen zijn gevoelig voor een reeks van plantenziektes waarbij schurft en kanker de belangrijkste zijn.
Schurft (Venturia) komt het ene jaar meer voor dan in het andere, is een beetje weersafhankelijk. Een schurftaantasting leidt vaak tot voortijdige bladval. Een ernstige schurftaantasting kan ook leiden tot aantasting van de takken (kurkachtige misvormingen). Kanker (Nectria galigena) leidt tot rare vergroeiingen op de takken. Het is raadzaam om de aangetaste takken in de zomer (actieve groeiseizoen) weg te snoeien.
Gegroet, de tuinprins

zo, 18/09/2016 - 10:24
Tjitske

Bedankt voor de antwoorden tot nu, de boom staat er al sinds juni zo bij, dus lijkt niet aan het seizoen te liggen. We zullen de ' slechte' takken weghalen deels nu een deels in het voorjaar

zo, 18/09/2016 - 22:18
WiPe

Ik zou vooral niet te hard gaan snoeien. Bladval en kanker heeft wel degelijk te maken met de exreme nattigheid aan het begin van de zomer. Warm en vochtig is ideaal voor schimmels. Het blad is aan het begin van de zomer zowat constant vochtig gebleven, je ziet nu dat er massaal veel bladschimmels voorkomen, bij heel veel boomsoorten.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag