lleylandii

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 09/03/2008 - 15:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

lleylandii

delen van de takken van de lleylandii haag worden bruin. de bruine naalden blijven wel zitten maar zijn er af te schudden er blijven dan kale takjes over die niet meer aangroeien .het gevolg is dat de heg plaatselijk kaal wordt .

wo, 13/02/2008 - 10:16
birdwatcher

niet genoeg informatie om hier iets zinnigs op te kunnen antwoorden.
gr Dirk.

do, 14/02/2008 - 00:59
turtle

Ik heb dit probleem ook gehad,met resultaat dat ik mijn heg heb kunnen rooien.
Het schijnt de een of andere ziekte of schimmel te zijn,hier bij mij in de buurt hebben ze het allemaal.

zo, 09/03/2008 - 11:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

er is inderdaad weinig aan te doen , bruine takken herstellen niet meer ,dus oplossing ;rooien vooraleer de buurtplanten ook aangetast worden .

zo, 09/03/2008 - 15:19
tuinprins

Het bruin worden van coniferen kan in hoofdzaak 3 oorzaken hebben:

1. Aantasting door takluizen
2. Aantasting door taksterfte
3. Aantasting door phytophtera

ad. 1. In april van vorig jaar (2007) was het abnormaal warm voor de tijd van het jaar. In combinatie met de zachte winter (2006/2007)leidde dit tot een explosieve groei van het aantal takluizen. De schade van de takluizen werd pas zichtbaar toen delen van de coniferenhagen bruin verkleurden. In de loop van de zomer kwamen steeds meer meldingen van het bruin worden van coniferenhagen. Het verschijnsel was zelfs zo frappant dat het in Nederland de regionale en landelijke pers haalde. Opmerkelijk was dat bij boomkwekerijen weinig schade viel te zien omdat daar meestal op tijd werd gespoten tegen de takluizen.

ad. 2. Taksterfte wordt veroorzaakt de schimmel Didymascella thujina (synoniem: Kabatina thujae). Deze schimmel treedt vooral op in periodes dat de planten lang nat blijven zoals in de natte en sombere zomer van 2007. Spuiten met een schimmelwerend middel kan helpen maar als de aantasting ernstig is kan het resultaat tegenvallen. Gelukkig verdwijnt de schimmel die taksterfte veroorzaakt vaak even snel als ze gekomen is. Kleine aantastingen kunnen worden weggeknipt; is de aantasting echter zeer aanzienlijk dan is rooien de enige oplossing.

ad. 3. Erger is het als het bruin worden van coniferenhagen wordt veroorzaakt door phytophtera omdat deze schimmel een aantal jaren in de grond blijft zitten. Het planten van coniferen op dezelfde plek moet dan ook worden afgeraden omdat deze plant zeer waarschijnlijk ook wordt aangetast door de phytophteraschimmel. Er is geen middel dat phytophtera kan bestrijden.

Phytophera ontstaat vaak bij planten die staan op grond waar de drainage slecht of matig is. De wortels blijven dan veel te nat en dit heeft zijn weerslag op de plant. Sommige soorten coniferen zoals de Lleylandii zijn hier gevoeliger voor dan anderen.

Waardoor het bruin worden van uw haag wordt/werd veroorzaakt is op afstand niet te zeggen. Als de haag al in de zomer van vorig bruin is geworden dan waren het hoogstwaarschijnlijk takluizen; is de haag pas in het najaar of de winter bruin geworden dan was het hoogstwaarschijnlijk taksterfte of phytophtera. Helaas is het zonder uitgebreid onderzoek ook niet te zeggen of het een aantasting door phytophtera of taksterfte is.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag